wtorek, 25 listopada 2014

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy


 
Zupa z soczewicy - nieco zapomnianej rośliny, która zaczyna na nowo zyskiwać na popularności. A trzeba pamiętać, że to ją uprawiano na ziemiach polskich już w neolicie i była popularną rośliną w starożytności, gdzie stanowiła podstawę wyżywienia ( np Egipt, Rzym, czy Grecja ). Soczewica jest wzmiankowana nawet w Biblii. 
Przez długi czas była w Polsce kompletnie zapomniana. Na szczęście od jakiegoś już czasu wraca do łask i zaczyna być modna
Uprawiana jest ona ze względu na nasiona, które są bardzo smaczne i pożywne. Dziś uprawia się ją głównie w Kanadzie, USA, Indiach oraz Turcji i to te 4 kraje wytwarzają ponad 80 % całkowitej światowej produkcji soczewicy.
Soczewica to roślina strączkowa, którą cechują nie tylko wartości smakowe, ale również wartości odżywcze. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, która w swoim składzie ma kwas foliowy, molibden, błonnik, miedź, potas, żelazo, wapń, witaminy B1 i B6, cynk itp.Zawiera sporo białka i szybko daje uczucie sytości. O jej właściwościach zdrowotnych warto poczytać coś więcej. Ja lekturę odbyłam i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy np, że soczewica obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. A to tylko początek jej zdrowotnych właściwości. Więc zachęcam do sięgania po te nasionka, które wyglądają dość niepozornie, ale mogą zdziałać cuda. I zachęcam też do poczytania o tej roślinie, bo taka lektura na pewno będzie też zachęcająca do wykorzystania jej w swojej kuchni. 
Zupa, którą Wam dziś przedstawię, jest baaaardzo smaczna. Gęsta, sycąca, zdrowa i pyszna. Każdemu chyba przypadnie do gustu.
 

Składniki:
  • niepełna szklanka suszonej, czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sok pomidorowy ( buteleczka 330 ml )
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałeczek selera
  • 25 dag chudego boczku
  • sól
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • majeranek suszony
  • olej do smażenia warzyw ( 2 łyżki)
 Sposób przygotowania:
  • Cebulę siekamy 
  • W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy ( szybciej zmięknie ) i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Opruszamy solą, mieszamy i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą półmiękkie
  • Zalewamy ok 2 litrami gorącej wody i gotujemy ok 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę, po kolejnych 5 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i dokładnie opłukaną na sitku soczewicę. Całość gotujemy do miękkości soczewicy, czyli ok 15 - 20 minut
  • W międzyczasie zupę doprawiamy solą i mieloną papryką, a także dolewamy sok pomidorowy
  • Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zarumieni. Powstałe skwarki dodajemy do zupy ( ja tłuszczu nie dodaję )
  • Całość doprawiamy na koniec majerankiem






11 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie zrobić taką zupę. Jak do tej pory wszystkie zaczerpnięte od ciebie przepisy wyszły wyśmienicie i na stałe zagościły w mojej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna sycąca zupa, bardzo często gości u mnie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię i okresie jesienno-zimowym często gotuję :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mocno rozgrzrwajaca i do tego pozywna ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna . Kilka razy już gotowała z Pani przepisu. POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zupa smakowała. Tez ją lubimy! Pozdrawiam i zapraszam po więcej przepisów! :-)

      Usuń
  6. Dzisiaj zawitała na naszym stole :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,zupa bardzo smaczna i pożywna polecam..

    OdpowiedzUsuń