Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

 



Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne danie wigilijne, i nie tylko. Łazanki zawsze chętnie jadałam i tak już mi pozostało. Ale nie robię ich zbyt często. Dzisiejsza wersja to danie typowo wigilijne, a TUTAJ znajdziecie wersję bogatszą, z boczkiem i kiełbasą.



Składniki:
  • 500g kiszonej kapusty
  • 0k. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • suszony majeranek
  • 350 - 400 g makaronu typu łazanki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Kapustę kroimy i zalewamy wodą. Zagotowujemy. Jeśli woda jest zbyt kwaśna, odlewamy ją ( w całości lub częściowo ) i dolewamy świeżej  ( kwaśną na wszelki wypadek zostawiamy, gdybyśmy chcieli potem dokwasić kapustę )
  • Do gotującej się kapusty dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok 30 minut, az kapusta zmięknie
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy. Na patelni ( u mnie głęboka typu wok ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Oprószamy sola i pieprzem i smażymy, aż odparuje z nich woda
  • Do pieczarek dodajemy odłowioną z wody kapustę ( ja wyjmuję ją łyżką cedzakową ). Mieszamy z pieczarkami i doprawiamy majerankiem i pieprzem. Smażymy razem ok 20 minut w razie potrzeby podlewając od czasu do czasu wodą.. Na końcu ewentualnie dosalamy
  • Makaron łazanki gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do kapusty z grzybami. Całość mieszamy i od razu podajemy

Komentarze

  1. Pyszności :-) bardzo lubię takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo czesto przygotowuje to danie !! Jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świąteczne smaczki ;) Na pewno pysznie będzie na Twoim wigilijnym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja kocham łazanki! Mogłabym je jeść prawie co dziennie!;-) Jednak te moje najulubieńsze,naj,naj,naj i znane z dzieciństwa-to ze słodką kapustą iz szuszonymi grzybami! I takie zawsze robie na Wigilijny stół!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! :) ostatnio tez jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha... Ja akurat robię ze słodką kapustą, ale z kiszoną też musi smakować rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz