Gulasz wołowy - przepis podstawowy

Gulasz wołowy - przepis podstawowy



 
Gulasz wołowy wolę od gulaszu wieprzowego, choć wiadomo - gulasz wołowy to droższy interes. No i przede wszystkim  trzeba kupić odpowiednie mięso. Nie kupuję takiego pięknego gulaszowego, bo z reguły to mięso mimo długiego gotowania pozostaje twarde i włókniste. Z doświadczenia wiem, że najsmaczniejsza i najbardziej miękka jest pręga wołowa. Mi nie zdarzyło się jeszcze od momentu kiedy poczyniłam to odkrycie trafić na pręgę,która jest sucha i twarda po ugotowaniu. Mięso samo rozpływa się w ustach, a gulasz ma wyborny smak, z wieprzowym nie ma nawet co porównywać, choć to zapewne sprawa gustu.

 





Składniki:
  • 1 - 1,2 pręgi wołowej
  • 2 duże cebule
  • kilka łyżek oleju
  • 1 duży liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 - 2 łyżek mąki pszennej
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy i kroimy w grubszą kostkę, cebulę dość drobno kroimy
  • Na  rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wykładamy mięso wcześniej oprószone solą i pieprzem
  • Smażymy aż odparuje woda i mięso ładnie nabierze brązowego koloru
  • W garnku zagotowujemy ok 1,5 litra wody z liściem laurowym i zielem angielskim
  • Do gotującej się wody przekładamy mięso, a na patelnię ( nie myjemy jej po mięsie) wlewamy nieco oleju i wrzucamy posiekaną cebulę. Oprószamy solą i smażymy do zeszklenia często mieszając, po czym przekładamy do gotującego się mięsa. garnek przykrywamy i gotujemy ok 1,5 godziny
  • Po tym czasie do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, słodką i ostrą paprykę oraz ewentualnie sól, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 30 minut. Gdyby woda zanadto wyparowała uzupełniamy jej braki
  • Po upływie 30 minut w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę tak, aby nie było grudek. Powoli i stopniowo dolewamy do gulaszu czekając co jakiś czas, aby gulasz ponownie się zagotował. W ten sposób stwierdzamy, czy nabrał już odpowiadającej nam gęstości. Chwilę razem gotujemy
  • Gulasz podajemy z kaszą, ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką Smakuje też dobrze z pieczywem

Komentarze

Prześlij komentarz