Kurczak po rodyjsku czyli zapiekanka z kurczaka i ryżu

Kurczak po rodyjsku 
czyli 
zapiekanka z kurczaka i ryżu



 
Kurczak po rodyjsku to zapiekanka z kurczakiem i ryżem z różnymi dodatkami. Danie bardzo sycące i smaczne. A u nas zapiekanki chętnie się jada, więc robię je w różnych wersjach, z różnego rodzaju dodatkami i z różnym mięsem. 

 

Składniki:
  • 2 saszetki ryżu po 100 g
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka ( u mnie miała prawie 800 g )
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • bazylia 
  • słodka papryka w proszku
  • 200 g sera żółtego, może być mozzarella z bloku
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na nim pokrojoną drobno cebulę, a następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone na małe kawałki pieczarki. Solimy, oprószamy pieprzem i smażymy razem z cebulą aż do odparowania płynu
  • Ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami oraz z sosem powstałym z 2 łyżek keczupu, 2 łyżek przecieru, bazylii i 2 łyżek przegotowanej wody
  • Pierś z kurczaka myjmy, osuszamy, a następnie kroimy w dość drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem, niewielka ilością słodkiej papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka, aż odparuje z niego woda i ładnie się zrumieni
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na spód wykładamy ok 2/3 ryżu. Na ryż dajemy upieczonego kurczaka, wygładzamy i posypujemy go niewielką ilością startego sera. Następnie kładziemy drugą warstwę ryżu, który posypujemy startym serem żółtym i oprószamy bazylią
  • Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok 20 minut
  • Można podawać z dodatkiem keczupu

Komentarze

Prześlij komentarz