czwartek, 2 lipca 2015

Grillowana karkówka w keczupie

Grillowana karkówka w keczupie




Czas grillowy nastał, więc i ja będę się z Wami dzielić  moimi propozycjami na grilla. Pisałam niedawno o oscypku, dziś pora na karkówkę, która jest nieodzownym elementem grillowego menu. Można ją w różny sposób marynować. Dziś podaję przepis na smaczną grillowaną karkówkę w keczupie.

 

Składniki:
  • 4 plastry karkówki
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Karkówkę myjemy, osuszamy i każdy plaster rozbijamy nieco tłuczkiem z obu stron
  • Mięso solimy i pieprzymy i odstawiamy na ok 1/2 godziny do lodówki
  • Z keczupu, musztardy, oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, majeranku i papryki robimy marynatę i obtaczamy w niej kawałki mięsa. Ponownie odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę
  • Następnie mięso grillujemy z każdej strony po ok 10 minut
  • Podajemy z musztardą, pieczywem i ulubioną surówką

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie przyrzadzałam karkówki w taki sposób. Spróbuję przy najbliższej okazji, bo wygląda to i brzmi bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja się przymierzam do zrobienia takiej karkówki jak będzie okazja :) Bo wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba zorganizować grilla w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja szykuję się na jutro na grilla :) Karkówka wygląda super smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny kawałek mięsa, ależ nabrałam ochoty na karkówkę z grilla.

    OdpowiedzUsuń