Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią



Placki ziemniaczano - cukiniowe są równie smaczne, co placki z ziemniaków. Są świetnym dodatkiem do gulaszu, sosów, a nawet solo tylko z ulubioną surówką lub z jakimś dipem.

 

Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków ( po obraniu)
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukinię myjemy, odcinamy końce, cebule obieramy  i ścieramy na takiej samej tarce
  • Do warzyw dodajemy sól i pieprz. Pod wpływem soli warzywa puszczą nieco soku, więc łatwo będzie je wymieszać. Następnie dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor
  • Podajemy z gulaszem, sosami czy dipem

Komentarze

  1. pyszne są, ja jeszcze dodatkowo daję marchewkę, a z przypraw to dodaję jeszcze gałkę muszkatołową ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. z cukinią, mniam, smakowicie :) taki drobiazg, a jaka odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi przypomniałaś. Tak dawno nie jadłam placków ziemniaczanych! Muszę koniecznie to nadrobić. Placki ziemniaczane z cukinią także bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają, jeszcze nie robiłam placuszków z cukinią i ziemniakami. Zazwyczaj to cukinia i marchewka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo je lubię:) Koniecznie muszę zrobić, bo w tym roku jeszcze nie jadłam placków z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniko, czy mąka pszenna jest niepotrzebna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki na zwrócenie uwagi! Tam ma być mąka pszenna. Poprawiam:-)

      Usuń
  7. a można je odgrzać? uwielbiam placuszki ale pracuję i jak wracam mam czas tylko na odgrzanie obiadku. Muszę zawsze przygotowywać obiad z wyprzedzeniem. Co Pani sądzi na ten temat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odgrzewać placków to bym raczej nie radziła! :-)

      Usuń

Prześlij komentarz