Ciasto z daktylami. Daktylowiec

 Ciasto z daktylami
Daktylowiec
Babka daktylowa 





       Daktylowiec to kolejne ciasto, które mogłabym zajadać bez końca. Nie specjalnie lubię te z masami, wolę ciasta typu keks, babka z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Daktylowiec to ciasto na miodzie. Z pysznymi dodatkami, zwłaszcza z daktylami. Jak na mój gust bardzo smaczne, odpowiednio wilgotne, a co do dodatków, to każdy oprócz daktyli może do niego dorzucić to co zechce. Polecam!
Ciasto upiekłam w 2 keksówkach o wymiarach: 26x12 cm. Składniki łatwo podzielić na pół i upiec jedną keksówkę.

 




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml miodu naturalnego
  • 220 ml maślanki
  • 6 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 porcja przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g suszonych daktyli
  • w sumie 150 g innych bakali: rodzynki, orzechy, kandyzowany ananas, daktyle
Sposób wykonania:
  • Miód, cukier, masło, kakao, kawę i przyprawę do piernika rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając, a następnie studzimy
  • Ostudzoną masę łączymy z maślanką, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, jajka i dokładnie mieszamy
  • Do masy dodajemy posiekane daktyle i inne bakalie ( jeśli dodajemy rodzynki, to wcześniej moczymy je ok 15 min w gorącej wodzie i odsączamy dokładnie ) i dokładnie mieszamy
  • Formy natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do nich ciasto
  • Pieczemy w rozgrzanym do 180 st piekarniku ok 50 minut 
  • Po upieczeniu zostawiamy przez jakiś czas w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy i studzimy w foremkach
  • Po ostudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ciasto czekoladą i udekorowałam bakaliami

Komentarze

  1. Czym można zastąpić maślankę? - Jogurt, śmietana, mleko ewentualnie serwatka.
    Pozdrawiam Katarzyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam maślankę! Czemu chcesz ją zastępować czyms innym?

      Usuń
    2. Ponieważ maślanki nie lubię. Zawsze mam w domu pozostałe art.

      Pozdrawiam KK

      Usuń
  2. ciacho wygląda smakowicie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę, ale się zgrałyśmy, u mnie dzisiaj też daktylowe ;) Pyszne w Twoim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho prezentuje się świetnie :) Ciekawa jestem smaku, bo nie jadłam jeszcze nigdy daktylowca :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz