Racuchy drożdżowe z ananasem

Racuchy drożdżowe z ananasem




Nie wiem jak Wy, ale ja racuchy w każdej formie bardzo lubię. Kilka sprawdzonych przepisów na racuszki i słodkie placuszki można znaleźć na moim blogu. Dziś kolejny przepis. Tym razem racuszki z ananasem. Drożdżowe ciasto plus soczyste owoce i mamy smakowity słodki obiad.

 

Składniki: ( na 2 porcje )
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 4 plasterki ananasa z puszki pokrojone w mniejsze kawałki 
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Pół szklanki ciepłego mleka mieszamy z łyżką mąki, łyżką cukru pudru i łyżeczka suchych drożdży. Odstawiamy na 15-20  minut, żeby drożdże podrosły. 
  • Po tym czasie do mleka z drożdżami dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut
  • Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto w formie niewielkich placuszków. Smażymy po kilka minut z każdej strony
  • Po upieczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z cukrem pudrem lub miodem

Komentarze

  1. Uwielbiam drożdżowe racuszki, ale chyba pozostanę przy takich z jabłkami, bo w domu nie mam amatorów ananasa ;) Ale pomysł super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :-) robię z różnymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. z ananasem fajne urozmaicenie tradycji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też racuchy bardzo lubię i często z nimi eksperymentuje. Z ananasem jeszcze nie jadłam, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam innych niż z jabłkami, czas poszerzyć racuchowe smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. robie z bananami bez cukru..tez smakuja

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mozna zaczyn wstawic na noc do lodowki? Moze zwiekszyc ilosc drozdzy i ew. dodac troche masla dla rozluznienia ciasta?
    Robilam juz ten przepis kilkukrotnie, jest pyszny, ale tym razem chcialabym przyspieszyc sobie zadanie rano ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie surowe ciasto drożdżowe można przechowywać w lodówce, ale też należałoby go odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową i podrosło. I trzeba szczelnie zakryć miskę z ciastem folią spożywczą. Pozdr

      Usuń

Prześlij komentarz