Żurek wielkanocny Żurek na bogato

Żurek wielkanocny
 Żurek na bogato


 Żurek zaczęłam gotować stosunkowo niedawno. W moim rodzinnym domu nie było tradycji jadania żurku. Mój mąż z kolei żurek uwielbia, co wyniósł ze swojego domu. Tak więc żurek musi się u nas od czasu do czasu pojawić, a na Wielkanoc już obowiązkowo. Zazwyczaj gotuje go mój mąż, a ja przyłączam się do degustacji. 
Zdjęcia robione na różnych ustawieniach aparatu, więc kolorystyka trochę różna, ale żurek wg tego przepisu niezmiennie smaczny.






Składniki:
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • 2 białe kiełbasy 
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag chudego boczku
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • ewentualnie sok z cytryny 
  • dodatkowo: jajka na twardo, ziemniaki
Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka wlewamy nieco mniej wody niż jest to w przepisie na żurku ( jeśli jest kupny ), czyli ok 2,5 litra
  • Do wody dodajemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut ( jeśli jest to boczek pieczony lub gotowany. Jeśli jest surowy musimy pogotować dłużej. Ja kupuję zwykle boczek, którego nie trzeba długo gotować)
  • Po tym czasie boczek wyjmujemy i nieco schładzamy, aby móc go pokroić. Kroimy w kosteczkę
  • Kiełbasę wiejską kroimy w półplasterki i podsmażamy, aby "wyszedł" z niej tłuszcz
  • Białą kiełbasę kroimy w plasterki
  • Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żur wcześniej dokładnie wstrząsając butelką. Zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Do żurku dodajemy pokrojony w kostkę boczek, oba rodzaje kiełbas, pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem gotujemy ok 15 - 20 minut
  • Żurek doprawiamy na koniec solą, pieprzem i obficie majerankiem. Gdyby żurek był mało kwaśny zakwaszamy sokiem z cytryny
  • Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo

Komentarze

  1. klasyka wielkanocnego stołu :)
    Przy okazji życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurek z ziemniakami czyni z niego zalewajkę. Jajko jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurek z ziemniakami w nim zawartymi czyni z niego zalewajkę. Jajeczko jak najbardziej, ziemniaki do żurku zawsze podaje się oddzielnie, polane tłuszczem z lekko przypaloną cebulką. Żurek wielkanocny zawsze jest przygotowany na bogato a więc ziemniaki są zbędne, tym bardziej patrząc potrawy jakie jeszcze na nas czekają na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurek to moje ulubione danie, aczkolwiek nie preferuję w nim pieczarek. Lepiej dodać lepiej swojskiego boczku lub białej kiełbasy. Polecam produkty od zakładu mięsnego Karol. Znają się na rzeczy, białą kiełbasę produkują od ponad 20 lat! Można zakupić ich wędliny w sieci Carefour i Archelan

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz