Żeberka duszone w sosie

Żeberka duszone w sosie 



Żeberka w sosie to jedno z moich ulubionych dań. Owszem, nie jest to danie lekkie, ale raz na pewien czas można sobie pozwolić na trochę szaleństwa i skonsumować nieco nadprogramowych kalorii. Raz się żyje ! :-). A zresztą żeberka znikają u mnie zawsze w błyskawicznym tempie, więc trudno ich nie robić, jak wiem, że nikt nie będzie grymasił. 

 

Składniki:
  • 1 - 1,2 kg żeberek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony ( ok 0,5 łyżeczki )
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
Sposób wykonania:
  • Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ( ja zazwyczaj na kawałki z 2 kosteczkami )
  • Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zbrązowienia
  • Następnie przekładamy do gotującej się wody z liściami i zielem. Wody powinno być tyle, aby przykryła żeberka
  • Gotujemy ok 1 godziny, a następnie doprawiamy mielonym kminkiem, papryką słodką i ostrą i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości żeberek ( jeszcze ok 0,5 godz ). Jeśli woda odparowała to uzupełniamy ją
  • Na koniec, jeśli sos jest za rzadki to dolewamy do niego nieco wody rozmieszanej z łyżeczką mąki i jeszcze chwilę gotujemy
  • Ja podałam żeberka z włoskimi kluseczkami gnocchi ( przepis TUTAJ )

Komentarze

Prześlij komentarz