Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa






Taką zupę gotuję już któryś raz. Dawno temu znalazłam taki przepis w którejś z kolorowych gazet. Zupa na prawdę smakuje i pachnie jak nasze gołąbki, a robi się ją znacznie szybciej. Składniki te same, tylko danie płynne:-). 
Z podanej ilości składników wychodzi duży gar zupy. Równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje na drugi dzień, więc można pokusić się o zrobienie takiej dużej porcji zupy, jeśli rodzina składa się z kilku osób. Danie właściwie jednogarnkowe - z powodzeniem wystarczy za cały obiad. U nas jadana jest dodatkowo z kromką chleba, więc tym bardziej jest daniem sycącym.

Składniki: ( na duży garnek zupy )
  • pół główki kapusty ( jeśli jest mała to cała. Najlepiej smakuje w tej zupie młoda kapusta ))
  • 500 g mięsa wieprzowego ( u mnie szynka )
  • 1 cebula
  • 100 g ryżu
  • 1 gęsty przecier ( słoiczek 190 g )
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oleju
  • ewentualnie koperek
Sposób wykonania:
  • Kapustę dość grubo szatkujemy
  • Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy mięso oprószone solą i pieprzem i smażymy mieszając, aby nie pozbijało się w grudki
  • W garnku zagotowujemy ok 3 litry wody
  • Usmażone mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 30 minut
  • Następnie do wody z mięsem dodajemy przepłukany ryż oraz posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie solimy i doprawiamy pieprzem
  • Na koniec do zupy dodajemy przecier. Wcześniej można go rozprowadzić w szklance lub dwóch przegotowanej wody ( zależy jaka gęsta jest zupa i jaką gęstość chcemy uzyskać ). Zagotowujemy i ewentualnie gotujemy jeszcze chwilę, jeśli kapusta nie jest jeszcze zbyt miękka ( młodej wystarcza zazwyczaj 15 minut )
  • Na koniec smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy 
  • U nas podaje się ją dodatkowo z chlebem, choć jak najbardziej można jadać solo

Komentarze

  1. Witam
    Ciekawa zupka napewno zrobie, a mam pytanie gdzie moge kupic takie swietnie miseczki na zupe, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam je już dość długo i nie pamiętam, gdzie je zakupiłam, ale faktycznie są fajne, bo w sam raz na porcję zupy jak dla mnie. Dla męża musi być większy talerz:-)

      Usuń
    2. Zrobilam....jest pyszna , dodalam pieprzu cayenne i dala popalic😀

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie ale czy aby na pewno 50 gram mięsa? pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam okazji jeść takiej zupki, ale zapowiada się bardzo smakowicie. Na pewno kiedyś taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiej zupki jeszcze nie gotowałam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością smakuje swietnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest pyszne, szkoda że tak ciężkostrawne;( Weekendowy obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest rewelacyjna a dla dzieci super

    OdpowiedzUsuń
  8. takiej zupki jeszcze nie gotowałam, ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja już miałem na stole taką zupkę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thank you for some other excellent post. Where else could anyone get that kind of information in such
    a perfect approach of writing? I've a presentation subsequent week,
    and I'm at the look for such information.

    OdpowiedzUsuń
  11. hejka musze sobie takie zrobic u siebie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz