Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią


 
Bardzo smaczne kotleciki, lekka odmiana od tradycyjnych mielonych. A teraz sezon cukiniowy w pełni, więc warto pokusić się, aby dodać do mielonych to pyszne warzywo. Zainspirowałam się przy tych kotlecikach wpisem na blogu Ani. Do kotletów podałam kapustę kiszoną ugotowaną według przepisu, który znajdziecie TUTAJ.

 

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Cukinię ścieramy na tarełku o małych oczkach i lekko solimy, a po 10 minutach odciskamy ją z powstałego płynu
  • Do odciśniętej cukinii dodajemy mięso, startą na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4  łyżki bułki tartej. Całość solimy i przyprawiamy pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę
  • Z masy mięsnej formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony 
 

Komentarze

Prześlij komentarz