Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową

Warzywne risotto z polędwiczką wieprzową




Risotto gości u nas ostatnio dość często. Poprzednio było z kurczakiem, a dzisiejsza wersja jest bogatsza, bo z większą ilością warzyw i z polędwiczką wieprzową. Danie sycące i smaczne.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 200 g ryżu arboiro
  • 10 pieczarek
  • papryka czerwona i żółta ( średniej wielkości )
  • 1 młoda cukinia
  • 250 ml passatty pomidorowej
  • ok 2 szklanki bulionu warzywnego
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • suszona bazylia
Sposób przygotowania:
  • Polędwiczkę kroimy w plastry, bardzo lekko rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy na talerzyk
  • Na patelni smażymy pocięte w plasterki pieczarki delikatnie je soląc. Czekamy do momentu, aż odparuje z nich płyn. Przekładamy na talerzyk
  • Na tej samej patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w cząstki cukinię. Bardzo delikatnie oprószamy solą i czekamy, aż zmięknie. Odkładamy na talerzyk z pieczarkami
  • Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę paprykę do momentu aż zmięknie
  • W patelni typu wok ( albo w innej głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy, a następnie wrzucamy na olej z czosnkiem ryż. Mieszamy, aż cały obtoczy się w tłuszczu, a następnie smażymy go, aż lekko się zeszkli ( ok 5 min )
  • Po tym czasie wlewamy do niego część bulionu ( ok połowę ) i dusimy. Gdy płyn odparuje dolewamy resztę bulionu i dalej dusimy ryż, aż do miękkości
  • Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu passattę pomidorową, a po zagotowaniu dodajemy warzywa i mięso ( ja pokroiłam go jeszcze na mniejsze kawałki ). Mieszamy i gotujemy całość, aż risotto zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji
  • Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią
 

Komentarze

Prześlij komentarz