Ucierane ciasto ze śliwkami. Szybkie ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami.
Szybkie ciasto ze śliwkami





         Podaję Wam dziś przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Można go przygotować na prawdę bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Śliwki wprowadzają ożywczy smak, a cynamon aromat. Warto wypróbować.
Ciasto z zasady jest niezbyt wysokie. Przełożone do tortownicy należy równomiernie rozsmarować łopatką w blaszce.

Składniki:
  • szklanka mąki ( 170 g )
  • 2 duże jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 300 - 400 g wydrylowanych śliwek ( najlepiej niedużych )
  • 1 łyżka cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
  •  Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na najwyższych obrotach robota aż uzyskamy kremową gładką masę
  • Do utartego masła dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję masy
  • Do masy dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy na średnich obrotach do połączenia składników
  • Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy łopatką
  • Na cieście układamy śliwki odwrócone skórką do ciasta. Całość posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-55 minut na ustawieniu góra dół
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
  • Możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem
 

Komentarze

  1. wspaniałe ciacho :) w sam raz na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ze śliwkami to obowiązkowa pozycja podczas jesieni :) Nie może go zabraknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienią uwielbiam ciasta ze śliwkami,
    Powoli kończy się tegoroczny sezon plackowo - śliwkowy.
    Jak znalazłam ten przepis to postanowiłam i ten wypróbować, wszak przepisów na śliwkowe placuszki nigdy nie za wiele.
    Upiekłam to ciacho na mijający weekend i byliśmy z rodzinką zadowoleni pochłaniając kolejne kawałki.
    Rodzinka więcej, ja na spróbowanie /ze względu na sprawy zdrowotne/ ale i tak wiem, że ten placek jest absolutnie pycha!!!

    Pozdrawiam październikowo i po raz kolejny oznajmiam, że mimo, iż blogów kulinarnych jest w necie setki albo tysiące to Anika jest moim ulubionym i na inne prawie wcale nie zaglądam.

    Dzięki wielkie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało i polecam następny placek ze sliwkami, ten, który opublikowałam ostatnio. Na kruchym spodzie orzechowym. Myślę, że też Wam posmakuje. Jak dla mnie jest rewelacyjny, ale tez i niebezpieczny, bo po jednym kawałku bierze się następny i tak do wykończenia:-). Cieszę się, ze do mnie zaglądasz. Zapraszam jak najczęściej! :-) Pozdrawiam A

      Usuń
  4. bardzo dobry przepis,ciacho pyszne,polecam...

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobry przepis,świetne ciacho,polecam..

    OdpowiedzUsuń
  6. A mozna zamiast masla margarynę?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używasz jeszcze margaryny?... Widać zdrowie ci niemiłe.

      Usuń
  7. Zrobiłam, ale zamiast śliwek dałam rabarbar i ciasto jest obłędne! <3
    Zdecydowanie najlepsze, jakie do tej pory upiekłam. Szkoda tylko, że takie płaskie, ale smak to zdecydowanie rekompensuje.
    Anika, uwielbiam Twój blog. Każda rzecz, którą piękę, smażę, gotuję itp. z Twoich przepisów wychodzi i strasznie mi smakuje.
    o jest zdecydowanie mój ulubiony kulinarny blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że do mnie zaglądasz i że korzystasz z mich przepisów. Zapraszam po następne inspiracje:-) Pozdrawiam Anika

      Usuń

Prześlij komentarz