Szybka surówka do obiadu z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka

Szybka surówka do obiadu z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka



    Surówka z kiszonej kapusty z dodatkami pasuje do wielu dań, dlatego często ja przygotowuję. Zmieniam tylko dodatki. Surówka z kiszonej kapusty z marchewka i jabłkiem smakuje mi szczególnie, dlatego robię ją chyba najczęściej. Ma kwaśno-słodki smak, a odpowiednio doprawiona może być też podana na ostro. Wszystko według upodobań domowników. Zresztą taka surówka z kiszonej kapusty to samo zdrowie. Warto ją przyrządzać, tym bardziej, że nie zajmuje to dużo czasu. Tym razem surówkę z kiszonej kapusty podałam do dorsza pieczonego w piekarniku w pomidorach. Przepis wkrótce.

Składniki:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 dość duże jabłka ( u mnie słodkie Rubiny ) 
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • ewentualnie zielona pietruszka
Sposób wykonania:
  • Kapustę odciskamy z soku i kroimy na drobne kawałki
  • Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie cebulę
  • Warzywa i jabłko mieszamy razem nieco uciskając składniki, aby soki się przenikły
  • Do mieszanki dodajemy oliwę, sól, cukier, pieprz i mielony kminek, ewentualnie posiekaną zieleninę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy 
  • Podajemy do ryb i dań mięsnych

Komentarze

Prześlij komentarz