Sałatka z wędzoną makrelą


                     Sałatka z wędzoną makrelą
          Dziś przedstawiam przepis na bardzo smakowitą sałatkę z wędzoną makrelą. Nam bardzo smakowała i starczyła za cały obiad. W takie upalne dni nie zawsze chce się jeść coś na ciepło i stać w kuchni, więc sałatka sprawdziła się doskonale.

Składniki
  • 2 wędzone makrele średniej wielkości
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 3 jajka na twardo
  • 2 ogórki gruntowe ( dość duże )
  • 2 ogórki małosolne
  • 8-10 pomidorów koktajlowych
  • 3 kromki chleba
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób wykonania
  • Wędzoną makrelę obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki
  • Kromki chleba kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju z czosnkiem ( pokrojonym na plasterki ). W czasie pieczenia obracamy, aby przyrumienić je z obu stron do uzyskania chrupiących grzanek
  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • Ogórki małosolne również kroimy w kosteczkę
  • Pomidory kroimy na ćwiartki
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Do dużej miski wsypujemy opakowanie miksu sałat i dodajemy pozostałe w/w składniki z wyjątkiem grzanek. Oprószamy solą i pieprzem
  • Wszystkie składniki skrapiamy oliwą i mieszamy w dużej misce
  • Na wierzchu układamy pokrojone w kawałki jajka i posypujemy grzankami

Komentarze

Prześlij komentarz