tag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post238350709139412669..comments2024-03-04T16:55:12.234+01:00Comments on Domowa kuchnia Aniki: Ogórki kiszone na zimęUnknownnoreply@blogger.comBlogger87125tag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-32511192475433905502019-03-15T23:24:02.359+01:002019-03-15T23:24:02.359+01:00Będę nieskromna! Ja też ciągle je słyszę:-). Ciesz...Będę nieskromna! Ja też ciągle je słyszę:-). Cieszę się, że inni też mogą się cieszyć ich smakiem! PozdrawiamAnikahttps://www.blogger.com/profile/08267935605089704831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-74657524386170683562019-03-09T16:59:30.379+01:002019-03-09T16:59:30.379+01:00Pani Aniko ciągle słyszę komplementy, że te moje, ...Pani Aniko ciągle słyszę komplementy, że te moje, a właściwie Pani, ogórki są przepyszne. Dziękuję za przepisAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08877276992581122765noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-50378081370503411492017-07-31T20:55:54.131+02:002017-07-31T20:55:54.131+02:00Wlasnie ,ja tez przebijam patyczkiem do szaszlykow...Wlasnie ,ja tez przebijam patyczkiem do szaszlykow . Nawet po dwoch latach byly pyszne i twarde ...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/18127866456207844967noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-30885652529068231222017-07-29T00:54:19.647+02:002017-07-29T00:54:19.647+02:00Piszę ten komentarz dokładnie rok po zakiszeniu og...Piszę ten komentarz dokładnie rok po zakiszeniu ogórków wg tego przepisu. Dodam, że od paru lat robię ogórki na zimę z różnych przepisów i bywało różnie... Do kiszenia używam soli kamiennej tzw. "do przetworów", dawniej gotowałam wodę, a zalewę dodawałam do słoików po wystudzeniu co było czasochłonne ; w tym przepisie zaskoczyły mnie dwa punkty - zalewanie gorącą wodą i oliwa na wierzchu; niemniej ogórki były b.smaczne, jędrne i dobrze przetrwały niemal rok (ostatni słoik otworzyłam pod koniec maja!). Myślę, że dodatek oliwy chroni zakrętkę przed rdzą, a gorąca zalewa ogórkom wcale nie szkodzi. A więc przepis naprawdę jest godny polecenia i wcale nie trzeba kombinować z dodatkami, a jedynie użyć ogórków dobrej jakości. <br />Pozdrawiam i życzę smacznego :-)<br />B.B.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-2997220093763213652017-07-28T21:01:20.494+02:002017-07-28T21:01:20.494+02:00na litr wody 40 gram soli kamiennej nie jodowanej ...na litr wody 40 gram soli kamiennej nie jodowanej i 10 gram cukru zagotować i wystudzić zawsze są dobre:))<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-50403785432922941932017-07-23T19:17:56.780+02:002017-07-23T19:17:56.780+02:00Kilka razy robiłam ogórki i były super, a w tym ro...Kilka razy robiłam ogórki i były super, a w tym roku dostałam czosnek od znajomej ale hiszpański. Czy on może być do naszych ogórków?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15225664975112750210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-14789071578388059902017-07-12T15:26:26.204+02:002017-07-12T15:26:26.204+02:00witam,
jak jest rola chrzanu w kiszeniu ogorkow, o...witam,<br />jak jest rola chrzanu w kiszeniu ogorkow, oprocz tego smakowego oczywiscie? Z braku czasu nie zdazylam go kupic i musialam zalac juz ogorki stodujec jako dodatki tylko koper, czosnek i troche gorczycy. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-62092367714903478972016-09-20T00:57:04.685+02:002016-09-20T00:57:04.685+02:00Czy sol himalajska nadaje sie do kiszenia ogorkow?...Czy sol himalajska nadaje sie do kiszenia ogorkow?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/10817382187945163634noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-20930467971838950432016-09-01T18:43:08.365+02:002016-09-01T18:43:08.365+02:00Ja zawsze daję dwie łyżki soli na litr wody, więc ...Ja zawsze daję dwie łyżki soli na litr wody, więc po prostu może dałaś za mało soli! PozdrAnikahttps://www.blogger.com/profile/08267935605089704831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-67247612478430303742016-08-29T12:15:31.753+02:002016-08-29T12:15:31.753+02:00Pierwszy raz robiłam ogórki kiszone i dawałam 1 ły...Pierwszy raz robiłam ogórki kiszone i dawałam 1 łyżkę soli kamiennej niejodowanej do przetworów na 1 litr wody. Minęło już 6 tygodni, dzisiaj otworzyłam 1 słoik i ogórki są jakieś takie słabe w smaku, jakby trochę małosolne. Czy to możliwe po takim czasie, że jeszcze się porządnie nie ukisiły? Bardzo proszę o odpowiedź. Mam 21 lat i trochę się nie znam, a nie mam kogo zapytać.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-55533510216181499862016-08-01T16:26:55.693+02:002016-08-01T16:26:55.693+02:00Pycha
Pycha<br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-5729353283629975162016-07-28T20:11:59.957+02:002016-07-28T20:11:59.957+02:00A ja mam pytanie do przechowywania ogórków. Rozumi...A ja mam pytanie do przechowywania ogórków. Rozumiem, że takie zawekowane ogórki nie trzeba już pasteryzować? Czy trzymanie ich w zimnym pomieszczeniu (ale w jakiej temperaturze?) powstrzyma je od dalszej fermentacji? Ja nie mam obecnie dostępu do piwnicy i obawiam się, że będę miała wyboru, jak trzymać je w temperaturze pokojowej (u mnie 18-19 stopni). Wtedy pasteryzacja jest konieczna?Sylwianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-66089115095438882342016-07-04T22:00:19.860+02:002016-07-04T22:00:19.860+02:00ogórki przebijam wykałaczką i nigdy nie są puste.
...ogórki przebijam wykałaczką i nigdy nie są puste.<br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-53694103319122341572016-06-10T07:17:44.398+02:002016-06-10T07:17:44.398+02:00Witam. Jaki to ma być rodzaj oliwy? Czy zwykły ole...Witam. Jaki to ma być rodzaj oliwy? Czy zwykły olej? Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-86566174727374405332015-12-17T22:41:21.657+01:002015-12-17T22:41:21.657+01:00Sylwio! Te bąbelki to naturalny efekt fermentacji ...Sylwio! Te bąbelki to naturalny efekt fermentacji zachodzacej podczas kiszenia. Jeśli słoiki są szczelnie zamknięte to powstający podczas fermentacji dwutlenek węgla nie ma ujścia i dopiero po otwarciu bąbelkuje! To jak najbardziej normalny objaw! takie bąbelkowane ogórki sa najlepsze i jak się otwiera i syczy to znaczy że będa dobre. A jak jest w słoiku cisza to juz można miec obawy, czy ogórki będa miały taki smak, jakiego ja od nich oczekuję. Pozdrawiam:-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/08267935605089704831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-57952640756422343182015-12-16T11:06:42.071+01:002015-12-16T11:06:42.071+01:00Arniko, dopiero teraz po kilku miesiącach od zrobi...Arniko, dopiero teraz po kilku miesiącach od zrobienia wypowiem się na temat ogórków.Smak, twardość, aromat jest ok. Ale zastanawia mnie jedna rzecz, której nie doświadczałam zalewając ogórki zimną wodą. Dlaczego otwierając słoik mam wrażenie jakbym robiła je w wodzie gazowanej? Normalnie odgłos i zachowanie otwieranej butelki wody mineralnej. Czy to normalne i może wiesz czym może być spowodowane abym uniknęła tego w przyszłości?Sylwianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-84836497400013980962015-08-26T19:21:28.953+02:002015-08-26T19:21:28.953+02:00bez jodu po prostu, zwykle opisana właśnie "d...bez jodu po prostu, zwykle opisana właśnie "do przetworów"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-22839870008970603062015-08-08T07:38:28.386+02:002015-08-08T07:38:28.386+02:00Krótka pamięć to połowa szczęścia, druga to regula...Krótka pamięć to połowa szczęścia, druga to regularne wypróżnienia, życzę powodzenia, a przepis mi się podoba, głównie przez prostotę :-DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-23246633190009955602015-08-07T19:45:06.914+02:002015-08-07T19:45:06.914+02:00Ogórki bardzo dobrze kiszą się w butelkach PET tak...Ogórki bardzo dobrze kiszą się w butelkach PET takich 5ltr i mniejszych. Na rynku są też słoiki od 1ltr do 10ltr z PET. To tworzywo jest odporne na substancje powstałe w wyniku kiszenia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-65055513039858095302015-07-11T13:55:30.557+02:002015-07-11T13:55:30.557+02:00Myślę, że będzie pani zadowolona:-)Myślę, że będzie pani zadowolona:-)Anikahttps://www.blogger.com/profile/08267935605089704831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-4352654338172039322015-07-11T12:49:31.330+02:002015-07-11T12:49:31.330+02:00Właśnie zrobilam ogórki z pani przepisu Właśnie zrobilam ogórki z pani przepisu Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-5906571404326400722015-07-05T07:41:30.446+02:002015-07-05T07:41:30.446+02:00Ja używam soli kamiennej nieoczyszczonej (po rozpu...Ja używam soli kamiennej nieoczyszczonej (po rozpuszczeniu w wodzie jest szarawa, ale tym proszę się nie przejmować, gdyż w tym są mikroelementy, jest to prawdziwa sól bez dodatków typu antyzbrylacze), znajomy przywozi mi z Wieliczki i jak dotychczas ogórki są wyśmienite, jędrne i wytrzymują całą zimę. Jeśli daleko do Wieliczki, to proponuję kupować zwykłą sól kamienną, która w marketach leży na najniższych półkach, bo mało kto ją kupuje, a ona właśnie jest najlepsza bo nie jest "udoskonalona" przez człowieka.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-53194795845604782042015-06-18T17:54:46.679+02:002015-06-18T17:54:46.679+02:00Ja, tak jak mój dziadek,zalewę robię zimnej kranów...Ja, tak jak mój dziadek,zalewę robię zimnej kranówki! Ale dzisiejsza wodociągowa musi odstać ok. 2 godzin-w tym czasie dodana sól się rozpuści a my spokojnie przygotujemy słoiki.tylko chrzan, koper i czosnek..........Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-46686805181396722842015-02-19T17:03:25.512+01:002015-02-19T17:03:25.512+01:00Przepis bardzo czytelny i prosty. Robię bardzo pod...Przepis bardzo czytelny i prosty. Robię bardzo podobnie swoje kiszone ogórki. Czasem dodaję kawałeczek ostrej papryki dla większej pikantności. Nie podajesz ilości soli, a to istotna sprawa. Dobrze też jest używać soli kamiennej niejodowanej (do przetworów) np. naszej polskiej z Kłodawy. Moje ogórki są twarde i smaczne już drugi rok. W 2013 roku zrobiło mi się zbyt dużo i zostały. Wszyscy nie widzą różnicy między nowymi a starymi.<br />Jaki cel ma dodawanie tych kilku kropli oleju?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1741247005797142396.post-71115403347039243132014-08-30T21:23:02.795+02:002014-08-30T21:23:02.795+02:00Cieszę się, że kolejna już moja Czytelniczka jest ...Cieszę się, że kolejna już moja Czytelniczka jest zadowolona z ogórków zrobionych wg mojego przepisu. Na moim blogu są przepisy i na paprykę konserwową i na ogórki, ale pasteryzowane. To chyba jednak najpewniejszy sposób na te warzywa. Te prezentowane na moim blogu są sprawdzone, i na paprykę i na ogórki konserwowe, więc polecam:) Pozdrawiam AAnikahttps://www.blogger.com/profile/08267935605089704831noreply@blogger.com