Ryba z piekarnika na warzywach
Dawno nie robiłam ryby wg tego przepisu, a jest to danie smaczne i zdrowe. Kiedyś częściej piekłam ryby w piekarniku, a ostatnio coś o nich zapomniałam. Ale w końcu przypomniałam sobie o tym smacznym jedzeniu. Rybę pieczemy na warzywach, które wcześniej dusimy na patelni. Mi bardzo smakuje ta potrawa.
Do przygotowania tego dania najlepiej użyć filetów bez ości. Ostatnio trafił mi się dorsz zupełnie ich pozbawiony.
Składniki:
- 2 filety rybne ( u mnie dorsz ) najlepiej bez ości
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek włoskiej kapusty
- 10 - 15 dkg sera żółtego
- olej do smażenia warzyw i do wysmarowania formy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarełku o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a pora pokroić w cienkie półplasterki
- Filety rybne oczyścić z ości i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić, doprawić pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na chwilę
- Rozdrobnione warzywa wrzucić na rondla lub na patelnię na rozgrzany olej. Delikatnie posolić i podlać kilkoma łyżkami wody. Udusić na półmiękko
- Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Dno wyłożyć warzywami, a na nich ułożyć rybę. Skropić ją kilkoma kroplami tłuszczu i posypać grubo startym żółtym serem
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 30 minut w 180 stopniach. Po kilkunastu minutach, gdyby ser zbytnio się zrumienił rybę można przykryć folią aluminiową
- Podawać z ziemniakami
pycha! uwielbiam takie pieczone rybki
OdpowiedzUsuńmniam! fajne i lekkie danie:D
OdpowiedzUsuńPysznie, lekko, zdrowo, czego chcieć więcej od posiłku :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobną rybę i przyznaje jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam :) I bardzo smakowało całej rodzince :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzięki za ten przepis! Szybko, zdrowo, dom nie śmierdzi rybą i jak pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre :) POLECAMY Agnieszka i Radek
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie - polecamy A&R
OdpowiedzUsuńjak ma byc zdrowe to bez sera...
OdpowiedzUsuńja tez tak mysle,pozdrawiam i smacznego zycze
UsuńPoczątkująca żono-kucharka też sobie z tym poradziła! :) Bardzo mi smakowało, dla męża było ciut za słodkie. Ale przepis jak najbardziej polecam! :)
OdpowiedzUsuńdzięki za ten przepis ,zaraz robię,potem napiszę jak smakowało
OdpowiedzUsuńDanie rewelacyjne,naprawdę smaczne,łatwe w przygotowaniu,a mała ilość czasu potrzebna na przygotowanie to dodatkowy atut.
OdpowiedzUsuńJutro zrobie to napisze jak smakowalo podopiecznemu Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTrochę przecieru pomidorowego lub pomidora i nie będzie zasłodkie
OdpowiedzUsuń