Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z soczewicy - nieco zapomnianej rośliny, która zaczyna na nowo zyskiwać na popularności. A trzeba pamiętać, że to ją uprawiano na ziemiach polskich już w neolicie i była popularną rośliną w starożytności, gdzie stanowiła podstawę wyżywienia ( np Egipt, Rzym, czy Grecja ). Soczewica jest wzmiankowana nawet w Biblii.
Przez długi czas była w Polsce kompletnie zapomniana. Na szczęście od jakiegoś już czasu wraca do łask i zaczyna być modna
Uprawiana jest ona ze względu na nasiona, które są bardzo smaczne i pożywne. Dziś uprawia się ją głównie w Kanadzie, USA, Indiach oraz Turcji i to te 4 kraje wytwarzają ponad 80 % całkowitej światowej produkcji soczewicy.
Soczewica to roślina strączkowa, którą cechują nie tylko wartości smakowe, ale również wartości odżywcze. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, która w swoim składzie ma kwas foliowy, molibden, błonnik, miedź, potas, żelazo, wapń, witaminy B1 i B6, cynk itp.Zawiera sporo białka i szybko daje uczucie sytości. O jej właściwościach zdrowotnych warto poczytać coś więcej. Ja lekturę odbyłam i dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy np, że soczewica obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. A to tylko początek jej zdrowotnych właściwości. Więc zachęcam do sięgania po te nasionka, które wyglądają dość niepozornie, ale mogą zdziałać cuda. I zachęcam też do poczytania o tej roślinie, bo taka lektura na pewno będzie też zachęcająca do wykorzystania jej w swojej kuchni.
Zupa, którą Wam dziś przedstawię, jest baaaardzo smaczna. Gęsta, sycąca, zdrowa i pyszna. Każdemu chyba przypadnie do gustu.
Składniki:
- niepełna szklanka suszonej, czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sok pomidorowy ( buteleczka 330 ml )
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- 25 dag chudego boczku
- sól
- pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
- majeranek suszony
- olej do smażenia warzyw ( 2 łyżki)
- Cebulę siekamy
- W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Delikatnie solimy ( szybciej zmięknie ) i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, seler i pietruszkę. Opruszamy solą, mieszamy i wszystko razem dusimy, aż warzywa będą półmiękkie
- Zalewamy ok 2 litrami gorącej wody i gotujemy ok 5 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w kawałki paprykę, po kolejnych 5 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i dokładnie opłukaną na sitku soczewicę. Całość gotujemy do miękkości soczewicy, czyli ok 15 - 20 minut
- W międzyczasie zupę doprawiamy solą i mieloną papryką, a także dolewamy sok pomidorowy
- Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, aż ładnie się zarumieni. Powstałe skwarki dodajemy do zupy ( ja tłuszczu nie dodaję )
- Całość doprawiamy na koniec majerankiem
Muszę koniecznie zrobić taką zupę. Jak do tej pory wszystkie zaczerpnięte od ciebie przepisy wyszły wyśmienicie i na stałe zagościły w mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna zupka :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńświetna sycąca zupa, bardzo często gości u mnie w kuchni:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i okresie jesienno-zimowym często gotuję :))
OdpowiedzUsuńMocno rozgrzrwajaca i do tego pozywna ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna . Kilka razy już gotowała z Pani przepisu. POLECAM
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zupa smakowała. Tez ją lubimy! Pozdrawiam i zapraszam po więcej przepisów! :-)
UsuńDzisiaj zawitała na naszym stole :) pychotka :)
OdpowiedzUsuń*gotowałam
OdpowiedzUsuńWitam,zupa bardzo smaczna i pożywna polecam..
OdpowiedzUsuńprzepyszna zupka :) tak wszystkim smakowała, że po dwie dolewki były
OdpowiedzUsuńPOLECAM