Pierogi z wędzoną śliwką i masłem miodowo - makowym
Wigilia tuż tuż, więc mam dla Was jeszcze jeden przepis, który możecie wykorzystać w najbliższym czasie. Takie pierogi to potrawa typowo wigilijna czy świąteczna. Prosta, a smaczna. Do polania przygotowujemy masło z makiem i miodem, które osłodzi potrawę.
Składniki:
Na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 żółtko, łyżka oliwy, szczypta soli, szklanka gorącej wody
Na farsz: ok. 1/2 kg miękkich wędzonych śliwek bez pestek ( polskich ) i cukier
Do polania: masło ( 1/4 kostki ), łyżka maku i 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- W misce przesianą mąkę mieszamy z żółtkiem, solą i oliwą, a następnie całość zaparzamy gorącą wodą. Wyrabiamy elastyczne ciasto podsypując go ewentualnie mąką
- Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy foremką kółeczka
- Na każdym kawałku ciasta kładziemy śliwkę ( wcześniej można je chwilę pomoczyć w gorącej wodzie i dokładnie odsączyć, a następnie oprószyć cukrem ) i zlepiamy
- Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia, a potem jeszcze ok 4 minuty ( śliwki dodatkowo zmiękną )
- W międzyczasie przygotowujemy polewę do pierogów: masło topimy na patelni, dodajemy sparzony i osuszony mak, a na koniec miód. Wszystko razem chwilkę smażymy na małym ogniu.
- Pierogi odcedzamy i polewamy masłem makowym
Wczoraj szukając przepisu na ciasto orzechowe trafiłam na twój blog. Bardzo mi się tu u ciebie podoba i oczywiście będę zaglądać. Apetyczne przepisy,apetyczne zdjęcia - rzeczywiście domowo i przytulnie. Moja 14 - letnia córka właśnie robi ciasto według twego przepisu, a ja składam ci najserdeczniejsze życzenia z okazji świąt Bożego Narodzenia, szczęścia rodzinnego, zdrowia i wielu łask bożych.Magda
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe pierogi, pysznie wyglądają. Życzę cudownych Świąt spędzonych w radości, cieple rodzinnym i uśmiechu :-)
OdpowiedzUsuńIntrygujące to połączenie smaków w pierożkach ;)
OdpowiedzUsuńPomysl fantastyczny ;-)
OdpowiedzUsuńPierogi uwielbiam i napewno przypadly by mi do gustu
Bardzo ciekawe te pierogi...
OdpowiedzUsuńDużo zdrowia i radości na Boże Narodzenie i cały Rok życzy Ania
Wspaniałe! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na pierogi inaczej :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł na farsz, Nie widziałam jeszcze takiego.
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł, mega fajny. dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł się spodobał:-) Pozdrawiam Anika
Usuń