Schab po bałkańsku
Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczne danie - schab po bałkańsku. Schab przyrządzony zupełnie inaczej od tego, co robimy ze schabu zazwyczaj. Schab po bałkańsku to rodzaj dania jednogarnkowego w skład którego wchodzi schab właśnie, ale też sporo różnych warzyw. Podany z ryżem lub pieczywem ( idealnie z bagietką ) stanowi bardzo smaczny i sycący obiad. Ale po kolei ...
Składniki:
- 75 dag schabu
- 45 dag pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 kiszone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki w zalewie
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- Schab myjemy, osuszamy, kroimy na dość cienkie plasterki, a te z kolei na paseczki. Obsypujemy solą i pieprzem i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż mięso się zrumieni
- Na innej głębokiej patelni, najlepiej typu wok, rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy na niego pokrojoną w piórka cebulę i dwa ząbki czosnku w całości. Oprószamy solą i cebulę smażymy do zeszklenia ok 5 - 7 minut
- Następnie do cebuli dorzucamy mięso, paprykę pokrojoną w paseczki i pieczarki pokrojone w grubsze plasterki. Lekko solimy i całość dusimy ok 10 minut
- Następnie do warzyw z mięsem dorzucamy ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i wlewamy pomidory wraz z zalewą. Dusimy kolejne 15 minut
- Na koniec całość smakujemy i doprawiamy czerwoną słodką papryką oraz ewentualnie solą i pieprzem
- Danie najlepiej smakuje z ryżem lub z pieczywem
Bardzo fajny przepis. Zapisuję i z pewnością wykorzystam!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie. A że widzę pieczarki, to zapraszam do dodania przepisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się, przepis zapisany, na pewno wypróbuję:)) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńMega smaczne! Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń@Agnieszka, z Twojej wypowiedzi wynika, że jest "megasmaczne", bo świetnie wygląda. Sorry
Usuńbardzo ciekawa wersja schabu, fajne urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pychota.
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj, bardzo dobre to danie, 15 min po wlaniu pomidorów mięso było jeszcze twarde, także przedłużyłam czas duszenia o dodatkowe 20 min. Na pewno wrócę nie raz do tego dania.
OdpowiedzUsuńDorota K.
Dzień doberek :) Chciałam zapytać czy to danie można zrobić z innym mięskiem np. z filetem z kurczaka? :)
OdpowiedzUsuńmysle ze tak
UsuńFajny przepis. Robilam już kilka razy i jest super smaczne:-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie,mięso troszkę dłużej dusiłam i zamiast puszki pomidorów dodałam trzy pomidory pokrojone w kosteczkę. Wszystkim smakowało nic nie zostało polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten schab.Z ryżem jest pyszny. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń