piątek, 3 stycznia 2014

Racuchy / placki serowe z kaszą manną wg siostry Anieli

Racuchy / placki serowe z kaszą manną wg siostry Anieli





Te serowe placuszki to istny smak dzieciństwa. Takie racuszki przygotowywała moja babcia i mama. Ja nie umiałam odtworzyć ich smaku. Mimo, że piekę racuchy z sera i są pyszne ( przepis TUTAJ ), to jednak czasami tęskniłam za smakiem serowych racuszków mojej Mamy. Oglądając jakiś program kulinarny z siostrą Anielą, zresztą po raz pierwszy, nagle przyglądając się, co przygotowuje siostra, doznałam olśnienia i stwierdziłam, że to mogą być te racuchy, o których już nieraz myślałam. Skrzętnie zapisałam, to co zdążyłam. Potem jeszcze poszukałam w internecie powtórki tego programu, dopisując w moim zeszycie kulinarnym brakującą resztę i tak oto mam przepis na racuchy mojej Mamy!!
Wyszły takie, jak pamiętałam z dzieciństwa. Są bardzo sycące idealne np na piątkowy bezmięsny obiad, albo na kolację. Idealnie byłoby je podać z koktajlem owocowym.
Teraz Wam przedstawiam przepis na te cudne racuszki. Może i ktoś z Was przypomni sobie dzięki nim smaki dzieciństwa, a może ktoś spróbuje ich po raz  pierwszy i na stałe wejdą do jego kulinarnego repertuaru? Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Z podanych składników wyszło mi 9 placków. 




Składniki:
  •  600 g białego sera, najlepiej tłustego
  • 3 duże jajka
  • 150 g kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • mąka ( ok 4 łyżki )
Sposób wykonania:
  • Ser mielimy. Ja starłam go na tarełku o małych oczkach, bo nie chciało mi się wyciągać maszynki do mielenia
  • Do zmielonego sera dodajemy kaszę manną, cukier i szczyptę soli. Mieszamy
  • Rozbijamy jajka. Żółtka dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy, a białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy
  • Rękami formujemy okrągłe placuszki, spłaszczamy je dłonią i obtaczamy w mące
  • Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu, aby placuszki upiekły się w środku, a nie od razu mocno przypaliły. W sumie po kilka minut z każdej strony
  • Upieczone odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smakują bardzo dobrze z owocowym koktajlem

12 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa ! Najlepsze z grubą warstwą cukru pudru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, muszę je zrobić!!! Już czuję ten wspaniały smak w ustach:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają! Wszystkiego Najlepszego z okazji Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie smak dzieciństwa. uwielbiam placki z kaszą manną - sa bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham racuchy ale muszą być grube i miękkie jak wata ate na takie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj robiłam, są bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. czy można ich mrozić po zrobieniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Przydał mi się dzisiaj ten przepis - racuchy bardzo smaczne....
    Załączam pozdrowienia...

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypominają mi podsmażone pierogi leniwe, trochę zbite, ale smak bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne, ale nie rewelacyjne. Nie są puszyste jeśli ktoś się zastanawia, raczej ciężkie, ale nie gliniaste. Można śmiało robić, ale ja raczej nie będę ich powtarzać.

    OdpowiedzUsuń