Zapiekanka makaronowa z mięsem
Smaczny obiad nie wymagający zbyt dużo pracy. Zawiera w sobie te składniki, które bardzo lubię: jest i czerwona fasolka, którą uwielbiam i zapieczony ser żółty. I przede wszystkim ten posmak pomidorów! Poza tym ta zapiekanka to okazja do pozbycia się resztek różnych makaronów. Oczywiście muszą to być makarony o podobnej wielkości i zbliżonym czasie gotowania. Do dzisiejszej zapiekanki użyłam makaron świderki, który najbardziej pasuje mi do tej zapiekanki, ale dodałam też resztkę falowanych wstążek. I tym sposobem pozbyłam się dwóch rozpoczętych opakowań makaronów. Mam jeszcze kilka innych rodzajów, które zalegają moje kuchenne półki, więc trzeba będzie jeszcze coś wymyślić:).
Ilość podanych składników starcza na 4 duże porcje.
Ser na zapiekance powinien dość dokładnie pokryć makaron, aby ten zbytnio nie wysechł podczas zapiekania.
Ilość podanych składników starcza na 4 duże porcje.
Ser na zapiekance powinien dość dokładnie pokryć makaron, aby ten zbytnio nie wysechł podczas zapiekania.
Składniki:
- 40 dkg makaronu świderki
- 40 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- cebula
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- ser żółty ( np. gouda ) ok. 30 dkg
- pasta pomidorowa ( ok. 450 ml )
- oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie
- Dodać mięso i smażyć kilka minut.
- Dodać pastę pomidorową i dusić ok. 20 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
- W międzyczasie ugotować makaron świderki ( nie musi być całkiem miękki ), odcedzić i przestudzić.
- Odsączoną kukurydzę i fasolę wymieszać z makaronem i połową startego żółtego sera.
- Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i wyłożyć na spód połowę makaronu z dodatkami. Na makaron nałożyć masę mięsną, a na nią resztę makaronu. Posypać resztą startego sera.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut
Komentarze
Prześlij komentarz