Kolorowe szaszłyki z piersią kurczaka
Szaszłyki na grilla robię dość często, choć nie jest to główna potrawa, jaką serwuję, lecz jest to raczej dodatek do innych specjałów z grilla.
Takie szaszłyki to też nie żadna filozofia. Trzeba zakupić szpadki, pierś z kurczaka, przyprawę do piersi/ lub do kurczaka ogólnie ( ja używam Przyprawy złocistej do kurczaka ) i kilka warzyw: dwa rodzaje papryki, żeby było kolorowo, cukinię, cebulę, pieczarki i poświęcić chwilkę, aby to wszystko przygotować, tz. pociąć warzywa na kawałki, pieczarki obrać, a mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i odstawić do lodówki na 2 godziny. Potem już tylko zabawa w nabijanie i gotowe.
Składniki: ( na 7 szaszłyków )
Szaszłyki na grilla robię dość często, choć nie jest to główna potrawa, jaką serwuję, lecz jest to raczej dodatek do innych specjałów z grilla.
Takie szaszłyki to też nie żadna filozofia. Trzeba zakupić szpadki, pierś z kurczaka, przyprawę do piersi/ lub do kurczaka ogólnie ( ja używam Przyprawy złocistej do kurczaka ) i kilka warzyw: dwa rodzaje papryki, żeby było kolorowo, cukinię, cebulę, pieczarki i poświęcić chwilkę, aby to wszystko przygotować, tz. pociąć warzywa na kawałki, pieczarki obrać, a mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie i odstawić do lodówki na 2 godziny. Potem już tylko zabawa w nabijanie i gotowe.
Szaszłyki przed pieczeniem
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 14 małych pieczarek
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- 2 lub 3 niewielkie cebulki
- pół niewielkiej cukinii
- Przyprawa złocista do kurczaka
- olej
- Pierś umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć w kostkę o obtoczyć w przyprawie połączonej z łyżką oleju. Wstawić na 2 godziny do lodówki
- Pieczarki oczyścić i umyć. Papryki ( ok pół żółtej i pół czerwonej ) umyć i pokroić w kostkę. Cukinię umyć i pokroić w półplasterki. Cebulki obrać i pokroić w kawałki
- Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na szpadki do szaszłyków. Grillować na tacce ( bo warzywa szybko się przypalają położone bezpośrednio na ruszcie, a mięso jest jeszcze nieupieczone ) ok 30 minut, do zrumienienia się mięsa
- Podawać z sałatkami grillowymi, pieczonymi ziemniakami. Ja szaszłyków nie solę, bo przyprawa do kurczaka jest słona i to wystarcza, jak na mój gust
takie są moje ulubione
OdpowiedzUsuń