Leniwe pierogi
Prosty
przepis na dobre danie. Leniwe pierogi, na które w moim domu mówi się
też kopytka, choć nie do końca jestem przekonana, czy są to nazwy dla
tych samych klusek.
Ja
w każdym razie przyrządzam je z twarogu, ugotowanych ziemniaków, jajka i
niewielkiej ilości mąki. A podaję na słodko polane stopionym masełkiem
ze zrumienioną tartą bułką.
Są
mięciutkie i delikatne, same rozpływają się w ustach. Nawet mój mąż,
który nie przepada za obiadami na słodko i w ogóle za słodkim, to te
kluseczki wcina, aż mu się uszy trzęsą:)
Składniki ( na 4 porcje):
- 500g półtłustego twarogu
- 3 duże ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 15 dkg mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek mąki pszennej do oprószenia stolnicy
- szczypta soli
- 100 g masła
- 5-6 łyżek tartej bułki
- cukier do posypania gotowych klusek
Sposób wykonania:
- W lekko osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Odcedzamy i studzimy
- Przez maszynkę do mielenia przepuszczamy ser i wystudzone ziemniaki
- Do masy ziemniaczano-serowej dodajemy 2 całe jajka. Wsypujemy obydwa rodzaje mąki i szczyptę soli. Zarabiamy ciasto ( ja wyrabiam go w misce )
- Stolnicę oprószamy mąką i odrywając po kawałku ciasta rolujemy wałki o średnicy ok. 2 cm. Lekko spłaszczamy dłonią i tępą stroną noża robimy na spłaszczonym wałku wzorek w postaci kratki
- Z wałków odkrawamy romby o szerokości 1,5 - 2 cm
- W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej partiami kluseczki. Czekamy do wypłynięcia i gotujemy jeszcze chwilę. Odcedzamy ( ja wyjmuję łyżką cedzakową )
- Na talerzu polewamy stopionym masłem z przyrumienioną na nim tartą bułką i posypujemy cukrem
Komentarze
Prześlij komentarz