Knedle ziemniaczane ze śliwkami węgierkami
To już chyba ostatnie śliwki w tym roku, więc postanowiłam jeszcze raz zrobić knedle ze śliwkami, które bardzo lubię, tz. lubię i knedle i śliwki. Teraz dostępne są już tylko węgierki, więc zakupiłam mimo nie najniższej ceny i zrobiłam knedelki. Polane masełkiem z tartą bułką smakują wyśmienicie.
Składniki na 4 porcje:
Na ciasto:
- ok. 750 g ziemniaków ( najlepiej mączystych )
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- ok. pół kg śliwek węgierek
- cukier
- tarta bułka
- 3 łyżki masła
Sposób wykonania:
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone mielimy w maszynce lub po prostu ubijamy łyżką do robienia puree ( wolę tą wersję, bo potem jest mniej mycia i kramarzenia ze sprzętem )
- Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i szczyptę cukru
- Zagniatamy ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, ale to zależy od ziemniaków)
- Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego płaskie placuszki. Nakładamy na nie wypestkowaną śliwkę z odrobiną cukru w środku. Ciasto ze śliwką w środku zlepiamy i formujemy okrągłe knedle
- Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut
- Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Nie ma nic lepszego od domowych knedli, pycha
OdpowiedzUsuń