W ostatnią sobotę na bazarze kupiłam sporo warzyw i owoców, w tym także
cukinię, ale bez konkretnego przeznaczenia. Myślałam o leczo, albo o
cukinii faszerowanej, ale ostatecznie zwyciężyły placuszki z cukinii z
dodatkiem sera żółtego.
To bardzo smaczne danie. Ja jadam je tylko z surówką i wystarcza mi za obiad, ale można je też podać z mięsem.
Smakują podobnie jak placki ziemniaczane, ale są delikatniejsze. Warto spróbować!
Składniki ( na ok. 18 placuszków)
- ok 80 dkg cukinii
- 20 dkg startego ostrego sera
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z solą i jajkami
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, a następnie starty ser żółty. Wszystko razem mieszamy
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i wszystko jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy masę formując małe placuszki
- Smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
- Można serwować je z surówką, ale placuszki mogą też być dodatkiem do mięs
Placuszki rewelka. Jeszcze tak dobrych z cukinii nie jadłam. Smakowały całej rodzince. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńja dodałem kiełbaskę pokrojoną w kostkę i też było super
OdpowiedzUsuńZe śmietaną, jak placki ziemniaczane <3 Wyszły pyszne, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń