Pierogi ze śliwkami
W sezonie śliwkowym staram się przyrządzać wiele potraw z tymi pysznymi owocami, których na bazarkach i targach jest teraz całe zatrzęsienie.
Do pierożków używam prawdziwych węgierek, które nie powinny być zbyt duże, bo wtedy źle się je zawija w ciasto. Ponadto powinny być lekko miękkie, bo lepiej poddają się przy lepieniu. Zresztą, aby były bardziej miękkie to kilka godzin przed lepieniem pierogów należy przygotować śliwki. Umyć je, osuszyć, pozbawić pestek i do środka każdej z nich nasypać trochę cukru. Śliwki puszczą wtedy nieco soku i będą mięciutkie, bardziej podatne do zawijania w ciasto.
Pierogi smakują wyśmienicie ze słodką śmietanką pomieszaną z cukrem, albo z tartą bułką na masełku. A mój pomysłowy Małżon wymyślił sobie i śmietanę i bułkę - wszytko na raz i tak też jest na jednym ze zdjęć:).
Do ciasta pierogowego często dodaję mąkę kukurydzianą, bo nadaje ciastu ładny, żółty kolor, a także fajny smaczek. Zwykle jest to 1/5, 1/6 całości mąki. Nauczyła mnie tego moja ciocia i już dość dawno trzymam się tej zasady. Mąka kukurydziana zawsze znajduje się w mojej kuchni. Często też dodaję ją do do ciast i słodkich wypieków.
Składniki: ( na 4 porcje )
W sezonie śliwkowym staram się przyrządzać wiele potraw z tymi pysznymi owocami, których na bazarkach i targach jest teraz całe zatrzęsienie.
Do pierożków używam prawdziwych węgierek, które nie powinny być zbyt duże, bo wtedy źle się je zawija w ciasto. Ponadto powinny być lekko miękkie, bo lepiej poddają się przy lepieniu. Zresztą, aby były bardziej miękkie to kilka godzin przed lepieniem pierogów należy przygotować śliwki. Umyć je, osuszyć, pozbawić pestek i do środka każdej z nich nasypać trochę cukru. Śliwki puszczą wtedy nieco soku i będą mięciutkie, bardziej podatne do zawijania w ciasto.
Pierogi smakują wyśmienicie ze słodką śmietanką pomieszaną z cukrem, albo z tartą bułką na masełku. A mój pomysłowy Małżon wymyślił sobie i śmietanę i bułkę - wszytko na raz i tak też jest na jednym ze zdjęć:).
Do ciasta pierogowego często dodaję mąkę kukurydzianą, bo nadaje ciastu ładny, żółty kolor, a także fajny smaczek. Zwykle jest to 1/5, 1/6 całości mąki. Nauczyła mnie tego moja ciocia i już dość dawno trzymam się tej zasady. Mąka kukurydziana zawsze znajduje się w mojej kuchni. Często też dodaję ją do do ciast i słodkich wypieków.
Składniki: ( na 4 porcje )
- 40 dkg mąki pszennej ( ja zastępuję często część mąki pszennej mąka kukurydzianą - tu ok 1/5 mąki była to mąka kukurydziana )
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- ok. 5 łyżek cukru
- 40 dkg śliwek węgierek
- opakowanie śmietany kremówki lub bułka tarta na maśle
- Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Śliwki w środku posypać cukrem i odstawić na kilka godzin
- Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Wbić jajko, dodać oliwę oraz dolać zmieszane mleko z wodą. Wyrobić gładkie ciasto
- Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdym krążku ułożyć śliwkę i zlepiać pierogi
- Zagotować osoloną wodę i wrzucać do niej pierogi. Po wypłynięciu gotować jeszcze 5 - 7minut ( śliwki muszą zmięknąć )
- Podawać ze słodką śmietana lub z tartą bułką na masełku. Ewentualnie dosłodzić
Remarkable things here. I'm very happy to peer your post.
OdpowiedzUsuńThanks so much and I am taking a look ahead to contact you.
Will you kindly drop me a mail?