W moim rodzinnym domu nie było tradycji gotowania żurku, więc jego smak poznałam dopiero przy moim mężu. Początkowo żurek gotował u nas tylko on i początkowo jadł go też tylko on:). No ale przyszedł taki czas, że zdecydowałam się go skosztować i uznałam, że nie jest taki zły, na jaki wygląda:). A teraz doszło już do tego, że sama pichcę żurek, który nadal nie należy do moich ulubionych zup, ale zjadam go z apetytem. Pierwsze kroki w gotowaniu żurku stawiałam pod czujnym okiem mojego męża, teraz gotuję go bez jego nadzoru i troszkę go nawet zmodyfikowałam, bo nie lubię bardzo tłustych dań, a jego żurek musi być gotowany na wywarze z boczku. Mój zdecydowanie nie! A też jest dobry:). Moja i jego wersja to tak zwane wersje bogate. Są w nim 2 lub 3 rodzaje kiełbas, grzyby suszone, ale częściej pieczarki, boczek, oczywiście jajko i ziemniaki. Więc dlatego często jest to u nas obiad jednogarnkowy.
Składniki:
- zakwas na żurek ( 0,5 litra )
- 2 białe kiełbasy
- 25 dkg kiełbasy wiejskiej
- ewentualnie jeszcze jeden rodzaj kiełbasy ( np. zwyczajnej )
- 5 średnich pieczarek
- 30 dkg boczku
- kostka rosołowa grzybowa lub o smaku wędzonki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 - 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- majeranek
- sól
- pieprz
- jajka ugotowane na twardo
- ugotowane ziemniaki
Sposób wykonania:
- W garnku zagotować 2,5 - 3 litry wody, dodać kostkę, a następnie wrzucić wcześniej obrane i pokrojone pieczarki
- Boczek pokroić w grubszą kostkę, obsmażyć na patelni i dorzucić do wody
- Po uprzednim dokładnym wstrząśnięciu butelką wlać zakwas do wody.Gotować ok 10 min.
- Białą kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Dorzucić do żurku
- Pozostałą kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na patelni. Dodać do gotującego się żurku zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do zupy
- Wszystko razem pogotować ok. 10 - 15 min.
- Śmietanę rozmieszać z mąką, dolać trochę żurku i dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlać do zupy i chwilę wszystko razem pogotować
- Posolić, przyprawić pieprzem i majerankiem
- Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem pokrojonym na ćwiartki i z pokrojonymi w kostkę ziemniakami
Uwagi:
- Żurek można doprawić do smaku cytryną, jeśli jest za mało kwaśny. Ale trzeba uważać, bo kwaśność żurku zależy od zakwasu i można się naciąć. Ja przeważnie dokwaszałam żurek cytryną, a któregoś razu mając zakwas z tej samej firmy co zwykle, bez uprzedniego spróbowania wcisnęłam trochę cytryny, a potem okazało się, że żur jest za kwaśny. Więc przed dokwaszeniem zawsze należy spróbować zupę
- Również gęstość żurku zależy od zakwasu i czasami trzeba dodać łyżkę maki, aby go zagęścić, czasem 1,5 łyżki, a zdarza się też, że żurek jest wystarczająco gęsty po dodaniu samego zakwasu.
Mniam mniam uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła teraz taki żuruś:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście żurek na bogato :-D
OdpowiedzUsuń