Zupa grysikowa
Lekka, ale sycąca zupa z mięsem z piersi kurczaka. A specyficznego smaku nadaje jej grysik dodawany pod koniec gotowania.
Do zupy wrzucam włoszczyznę, fasolkę szparagową, pierś z kurczaka i ziemniaki, a na koniec gotowania dosypuję grysik.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- po garści zielonej i żółtej fasolki szparagowej
- mała garsteczka zielonego groszku
- 2 - 3 liście kapusty włoskiej
- 2 średnie ziemniaki
- 4 łyżki grysiku
- sól
- pieprz
- koperek do posypania zupy
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 15 - 20 minut
- Równocześnie w dużym garnku gotujemy 3 litry wody i dodajemy do niej pokrojone w kosteczkę: marchewkę, pietruszkę i seler, fasolkę szparagową i zielony groszek. Po 10 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczkę i poszarpaną na drobne kawałki kapustę włoską. Solimy i gotujemy kolejnych 10 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy ugotowaną w osobnym garnku kostkę z piersi kurczaka ( bez wody, w której się gotowała )
- Wszystko chwilę razem gotujemy ( ok 5 minut ), po czym dosypujemy 4 - 5 łyżek grysiku. Dosalamy i doprawiamy pieprzem. Gotujemy jeszcze 2 minuty i wsypujemy do zupy drobno pokrojony koperek
Komentarze
Prześlij komentarz