Austriackie rogaliki migdałowe
Rogaliki migdałowe to przepis kuchni austriackiej. Wypieka się je w Austrii z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale jak dla mnie są zdecydowanie całoroczne. Malutka słodka przekąska do kawy czy herbaty!:)
Rogaliki robi się bardzo prosto. Ciasto zagniata się szybciutko, troszkę więcej czasu należy poświęcić na samo formowanie rogaliczków. A potem już tylko delektowanie się słodyczą ciasta migdałowego.
Z podanej ilości składników wychodzi 65 rogaliczków. Powinny być nie większe niż uszka do barszczu. Można je upiec nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w zamkniętym blaszanym pudełku, ale świeżutkie też są bardzo smaczne!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwpnAYMdOkuNCm_MjYg1Rshce5s-PleIe4sqzH_z2LY4GlkiU6shNWfde1giut8sLD5FyBrlZBNuqz_1KOOgdo4NtTMEAeOxdXcBbBquFND13XI5StLOc6suP6YvbiAWw9B6Ws393rGVh3/s640/Slajd5.JPG)
Składniki:
Sposób wykonania:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieQLu8e9x2v4D9N0GIAVpUjpjL8P0TSZXij2Be1Vl8msSP5fDZ89Q7r7m_ZLW-obNgREdcUOTxIlInVYa50s4upvtIMLMHx02mM9t5elnBqxa4Qc_XTf7DFcHzlGi9D57ZE4er3lRaSdcG/s640/Slajd7.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-_uTgCaAqJWmJkeYrIjM4fBmWiQUmOuCsbLIoZXVMPw3kaDVPTkwrjA9OjQrRU2tBQ2MuEZIEVmde3tB-UwM9UVCDFyq_g96214d0J-9wYFE5q7UNo7ZPEJCuoKHNSYHwC8tQl7-V4ban/s640/Slajd8.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhOv-myGz_Cu-IqvIW-ZS9Oywrtd0N6aO6vTK3UHQ7n3E2fx55NsAOhk4lzzljRavVgLqyBz3nboHDjGaFYBdN7DdbtxfwLORmb-ejFo0h89BXlDglXBE2nYEZ2mYK0mphf3N7QSH3kulT-/s640/Slajd9.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMXrhEuuMq_kFQtU9JV5-EQ-YWj5Hb1dk90INW0d15BQmR79qwoKAE7XE8R4ePQvtT9i8snh8APJTh6l9VlNvr7jd4t2mS8rq6OsGUUxPgt1cSaCGLomoPHIOB6ciB5an6o3Pq7p85pwBF/s640/Slajd10.JPG)
Rogaliki migdałowe to przepis kuchni austriackiej. Wypieka się je w Austrii z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale jak dla mnie są zdecydowanie całoroczne. Malutka słodka przekąska do kawy czy herbaty!:)
Rogaliki robi się bardzo prosto. Ciasto zagniata się szybciutko, troszkę więcej czasu należy poświęcić na samo formowanie rogaliczków. A potem już tylko delektowanie się słodyczą ciasta migdałowego.
Z podanej ilości składników wychodzi 65 rogaliczków. Powinny być nie większe niż uszka do barszczu. Można je upiec nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w zamkniętym blaszanym pudełku, ale świeżutkie też są bardzo smaczne!
Składniki:
- 18 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- 1 żółtko
- 5 dkg zmielonych migdałów
- do posypania: cukier puder pomieszany z cukrem waniliowym
Sposób wykonania:
- Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto.
- Z ciasta odrywać małe kawałeczki. W dłoniach toczyć wałeczki i formować z nich ciasteczka w kształcie rogalików(nie większe niż uszka do barszczu)
- Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na jasnozłoty kolor.
- Gorące obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
jejku, przepis na te rogaliki znalazłam już jakiś czas temu, na pewno wypróbuję ten przepis, wyglądają ślicznie i smakowicie posypane śniegiem z cukru pudru Wesołych Świąt :)))))
OdpowiedzUsuńSa przepyszne, a przepis pochodzi z dodatku do jakiejś gazety, gdzie prezentowane były przepisy na potrawy świąteczne z różnych krajów europejskich. Mam kserówki kilku kartek, które akurat mnie interesowały i jeszcze sporo przepisów do przetestowania. Rogaliki robię już drugi raz. Pozdrawiam świątecznie!::)
UsuńPrawdziwa fabryka rogalików! Fantastyczne!;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają, urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńRewelacja juz kolejne święta je przygotowuje :)
OdpowiedzUsuńMoje wnusie będą zachwycone.
OdpowiedzUsuń