Kluski śląskie
Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy, więc to sympatyczna odmiana od tradycyjnych ziemniaków podawanych zazwyczaj do drugiego dania. Do klusek śląskich pasuje podać jakiś sosik. U mnie był do nich gulasz wieprzowy i ćwikła z chrzanem. Bardzo dobre jedzenie. Kluseczki były mięciutkie i rozpływały się w ustach! Pycha!:)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj1Ai7ASxfcvxNoYiinLiKwtGe5g_HJyu3COQoRewyIgJ_ScccoMmtJiA5_CIa1g_gtB6ClVkag2_oFkzrNH-0VUBumzWAhFkTSoIWWUh4iZYBKjEr7XPjN6NXtEGF9vLxf5rzPcJhfE-mw/s640/Slajd2.JPG)
Składniki:
Przepis na kluski śląskie jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo pracy, więc to sympatyczna odmiana od tradycyjnych ziemniaków podawanych zazwyczaj do drugiego dania. Do klusek śląskich pasuje podać jakiś sosik. U mnie był do nich gulasz wieprzowy i ćwikła z chrzanem. Bardzo dobre jedzenie. Kluseczki były mięciutkie i rozpływały się w ustach! Pycha!:)
Składniki:
- dowolna ilość ziemniaków, np 1 kg ( wyjdą ok 4 porcje )
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie
- Odcedzić i bardzo dokładnie ugnieść łyżką do puree lub przecisnąć przez praskę, tak aby nie było grudek. (Można zmielić w maszynce, ale mi się nie chce wyjmować, więc ziemniaki gniotę łyżka do puree i wychodzą gładziutkie)
- Ubite ziemniaki ostudzić, a następnie w misce lub garnku ( ja robię to w garnku, w którym gotowałam ziemniaki) wyrównać ich powierzchnię i podzielić ziemniaki na 4 równe części
- Jedną z części wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( tyle ile było ziemniaków). Dołożyć odłożoną część ziemniaków oraz jajko. Wyrobić gładką masę
- Formować niewielkie kuleczki, spłaszczać lekko na dłoni i palcem robić w nich wgłębienie
- Kluski wrzucać partiami do lekko osolonej wody. Po wrzuceniu można delikatnie przemieszać łyżką cedzakową, aby kluski nie przykleiły się do dna garnka. Gotować od wypłynięcia 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową
- Podawać z sosami
Ojej, ale apetycznie wyglądają!!!
OdpowiedzUsuńjejku, ale pysznie, burczy mi w brzuszku :)
OdpowiedzUsuńMusisz mieć rozkoszny brzuszek!
UsuńPoproszę porcję takich kluch ;)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych obiadów:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kluchy ;)
OdpowiedzUsuńrobię tak samo, u mnie je się z sosem grzybowym!
OdpowiedzUsuńGulasz już się gotuje< a jutro zrobię kluski< wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńPycha kluseczki.Ja podaję z zasmażaną kapustką ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie i napewno smakowały,jutro zrobię ! :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie są bardzo smaczne:)
UsuńDzisiaj zrobiłam, pierwszy raz w życiu i rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńidę robić:)
OdpowiedzUsuńpyszne,smaczne nie jadłam lepszych!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMiło mi czytać takie komentarze i cieszę się, że przepis przypadł do gustu:). Pozdrowienia
Usuńza 2 godzinki i ja będę się nimi zajadać:) kartofle już się gotują. Idę robić sos.
OdpowiedzUsuńWitam:-) , juz czekaja na gotowanie, mam nadzieje ze beda smakowaly, poniewaz bede je serwowac wloskiej rodzinie, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTeż mam nadzieję, że kluski posmakują:). Pozdrowienia
UsuńSmakowaly, pozdrawiam ze slonecznej Italii
UsuńSuper wyglądają i przy moich "zdolnościach kulinarnych' nawet mi się udały super przepis .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują z roladą wołową i surówką z czerwonej kapusty-śląskie danie.Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńTo jest to rolada modro kapusta i klusli polone sosem:-)a potym dziwc sie ze dupska rosną:-)pozdrowiom HEJ
UsuńWłaśnie przygotowałem wszystko i zaraz będę tworzył te smakowite a pisząc już mi ślinka leci ,Pozdrawiam i dzięki,,,
OdpowiedzUsuńŻyczę więc smacznego:) i pozdrawiam:)
UsuńMocno kartoflowe -.^
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie u mnie juz sie gotuja kartofelki:-) mam nadzieje ze mi wyjda jeszcze nigdy nie robilem,trzymajcie kciuki.
OdpowiedzUsuńjuz drugi raz robie kluseczki, sa pyszne, super przepis :) pozd.
OdpowiedzUsuńDzięki Ci za ten przepis. Dziś bede robić je pierwszy raz e życiu
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały:)
UsuńA gdzie jajko
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz- smaczne ale kopytka są leprze
OdpowiedzUsuńmój ukochany synek uwielbia te kluchy z sosem
OdpowiedzUsuńW restauracji ASTORIA, po wejściu na Śnieżkę mąż zamówił danie z takimi kluseczkami.Było bardzo smaczne. Szukałam przepisu, ale ten jest SUPER. Te kluseczki są SUPER OK.
UsuńCieszę się, że kluseczki smakowały:)
UsuńJa robię bez jajka ale za to z odrobiną mleka. Tak mnie nauczyli na Śląsku.
OdpowiedzUsuńod kiedy do klusek śląskich dodaje się jajko?
OdpowiedzUsuńJa dodaję od momentu, kiedy zaczęłam je robić;-)
UsuńDokladnie taki przepis mam . Szybko sie robi i smaczne . Wlasnie mam na dzisiejszy obiadek.
OdpowiedzUsuńJe to bym mogła jeść pod każdą postacią, uwielbiam tak bardzo :D Dobrze, że moje dzieci też je lubią :)
OdpowiedzUsuń