Rogaliki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną z ciasta topionego
Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której zajadałam się tymi rogalikami, jakbym nigdy rogalików nie jadła. A jadłam i to nawet własnego wyrobu, bo piekę ich kilka rodzajów np rogaliki drożdżowe z marmoladą z ciasta topionego, albo rogaliki kruche z ciasta z dodatkiem sera białego. Wszystkie są bardzo smaczne, ale te jako, że ciasto inne niż robione przeze mnie dotychczas, to smakowały mi bardzo.
I postanowiłam upiec, mimo, że teraz bardziej wszyscy skupiamy się na pierniczkach i piernikach, keksach i makowcach. Ale myślę, że takie rogaliki są całoroczne i nadają się na każdą okazję. tak więc upiekłam, a ciasto na te rogaliki robi się bardzo bardzo prosto. Składniki zagniata się, wkłada do wysokiego naczynia z zimną wodą ( ja użyłam wysokiego garnka ) i czeka się, aż ciasto wypłynie. Wypływa po około 15 minutach. Należy go wówczas obsypać mąką, bo jest wilgotne, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 6 - 7 części ( w zależności od tego, czy chce się uzyskać mniejsze czy trochę większe rogaliki ). Potem rozwałkowywać i formować rogaliki, a na koniec, po jeszcze kilku etapach, delektować się ich smakiem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 56 rogalików.
Rogaliki są przepyszne!! Kruche i chrupiące:).
Składniki:
Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której zajadałam się tymi rogalikami, jakbym nigdy rogalików nie jadła. A jadłam i to nawet własnego wyrobu, bo piekę ich kilka rodzajów np rogaliki drożdżowe z marmoladą z ciasta topionego, albo rogaliki kruche z ciasta z dodatkiem sera białego. Wszystkie są bardzo smaczne, ale te jako, że ciasto inne niż robione przeze mnie dotychczas, to smakowały mi bardzo.
I postanowiłam upiec, mimo, że teraz bardziej wszyscy skupiamy się na pierniczkach i piernikach, keksach i makowcach. Ale myślę, że takie rogaliki są całoroczne i nadają się na każdą okazję. tak więc upiekłam, a ciasto na te rogaliki robi się bardzo bardzo prosto. Składniki zagniata się, wkłada do wysokiego naczynia z zimną wodą ( ja użyłam wysokiego garnka ) i czeka się, aż ciasto wypłynie. Wypływa po około 15 minutach. Należy go wówczas obsypać mąką, bo jest wilgotne, jeszcze raz zagnieść i podzielić na 6 - 7 części ( w zależności od tego, czy chce się uzyskać mniejsze czy trochę większe rogaliki ). Potem rozwałkowywać i formować rogaliki, a na koniec, po jeszcze kilku etapach, delektować się ich smakiem.
Z podanej ilości składników wyszło mi 56 rogalików.
Rogaliki są przepyszne!! Kruche i chrupiące:).
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 25 dkg margaryny
- 10 dkg drożdży
- 1/2 szklanki śmietany
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- marmolada do nadziewania
- cukier puder do obsypania upieczonych rogalików
- Z mąki, margaryny, śmietany, pokruszonych drożdży, szczypty soli i łyżeczki cukru zagnieść gładkie ciasto
- Ciasto włożyć do wysokiego naczynia z zimną wodą i czekać aż wypłynie ( wypływa po ok. 15 minutach )
- Wyjąć z wody i lekko obsypać mąką. Zagnieść, uformować ciasto w kształcie walca i podzielić na kilka równych części ( ja podzieliłam go na 7 części ). Każdą część rozwałkowywać na dość cienki placek w kształcie koła ( ok 2 milimetry ) i dzielić na 8 trójkątów.
- Na zewnętrznej części trójkątów kłaść pół łyżeczki marmolady i zawijać w kształt rożka
- Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 stopniach ok 30 minut aż do lekkiego zrumienienia ( pilnować, aby się nie przypaliły )
- Po upieczeniu jeszcze gorące obsypać obficie cukrem pudrem
jejku, jakie to musi być pyszne, ciastko i marmoladka różana zamknięta w takim rogaliku. śliczne są, takie równiutkie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Lubię rogaliki, więc często je piekę, tym bardziej, że przy tym cieście nie ma zbyt dużo pracy, a jest smaczniutkie:)
UsuńJa dodaję jeszcze 2 jajka. Chyba zapomniałaś o nich. Też je piekę i są przepyszne.
UsuńZUZA
Nie zapomniałam. To jest przepis bez jajek! Pewno wychodzą trochę inne niż Twoje, ale wychodzą:). Dzięki za wpis:)
UsuńUwielbiam rogaliki. Prześliczne je zrobiłaś! Przepis zapisuję :). Pozdrowienia i dzięki za miły komentarz na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńDzięki i miło mi, że przepis się spodobał:)
UsuńUwielbiam takie rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńJa też, dlatego można u mnie znaleźć kilka przepisów na rogaliki:)
UsuńJak rozwałkować ciasto na równy okrąg, tak jak u Ciebie? Zawsze staram się rozwałkowywać ciasto na kształt okręgu, ale nigdy mi to nie wychodzi :P. Szczególnie w przypadku ciasta drożdżowego, które podczas wałkowania jest gumowate i ma tendencję do kurczenia się.
OdpowiedzUsuńAkurat to ciasto dobrze się rozwałkowuje, nie ma takich tendencji do kurczenia się. Ja całość ciasta po wyrobieniu formuje na kształt wałka/ walca i dzielę go na przykład na 7 równych części. Powstaje 7 równych placków o kształcie koła i łatwo jest go wtedy rozwałkować w miarę równomiernie. Pozdrawiam:)
UsuńA widzisz, o tym nie pomyślałem. Będę musiał spróbować tego patentu przy najbliższej okazji. Dziękuję za wskazówkę!
Usuńhej;p
OdpowiedzUsuńmam takie pytanie, jakiej śmietany używałaś?? 18% ??
z góry dziękuję za odpowiedź;p
Tak, śmietana 18%. Pozdrawiam
Usuńbardzo Ci dziękuję ;p już nie mogę się doczekać, aż je zrobię;p
UsuńPozdrawiam:P
a zamiast margaryny może być masło?? ;p
OdpowiedzUsuńA MARGARYNA KWASNA CZY SLODKA BO TEZ NIE JEST SPRECYZOWANE?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepraszam smietana...:) tak mi zapado w pamieci w zwiazku z ostatnium postem dotyczacym margaryny:D
OdpowiedzUsuńJa daję śmietanę 18 %
Usuńale kwasna czy słodka
OdpowiedzUsuńOczywiście kwaśna
Usuńhej , nie rozumiem jak to ciasto wlozyc do zimnej wody?
OdpowiedzUsuńPo prostu włożyć do wysokiego garnka z zimną wodą. To żadna rewelacja, wiele ciast drożdżowych tak się robi:)
Usuń190 stopni ale na termoobiegu czy na grzalkach?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez termoobiegu. Ale tak czy siak trzeba na nie zerkać od czasu do czasu, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i czas pieczenia może być nieco inny
Usuńpiekę właśnie rogaliki i zastanawiam się...45 min w 190 stopniach?u mnie po góra 20 min rogaliki są rumiane...Ale są pyyyyyszne :)
OdpowiedzUsuńa ciasto bez owijania w folie wkładać do wody?
OdpowiedzUsuńBez owijania
Usuńw większości przepisów ciasto zawiera jajka - tu jest bez - czy to oznacza że to ciasto wychodzi bardziej kruche? takie krucho-drożdżowe?
OdpowiedzUsuńa drożdży jest aż 10dkg??? we wszystkich przepisach jest 50-60g, a tu 2x więcej.
OdpowiedzUsuńTak jak napisane w przepisie
Usuńnie wypłynęło mi ;(
OdpowiedzUsuńPrzepisy super . Bardzo proste i przepyszne . Fajnie ze ktoś otworzył taki blog . Dzięki
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam rogaliczki wg,przepisu. tez mi ciasto nie wypłyneło ale robiłam dalej. wyszły kruchutkie i pyszne. jednak czas pieczenia skróciłam do 20 min. Polecam pychotka.
OdpowiedzUsuń