Taki gulasz z warzywami może w sobie zawierać oprócz mięsa różne rodzaje warzyw. Ja zazwyczaj daję marchewkę ( ale nie za dużo, bo gulasz będzie za słodki ), pietruszkę, paprykę. Dodaję też zielony groszek, fasolkę szparagową, kiszonego ogórka oraz pieczarki.
Ten gulasz najczęściej podaję z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, ale pasuje też do puree albo do makaronu czy kaszy.
Składniki:
- 1,2 kg mięsa wieprzowego ( ja daję pół na pół: łopatkę i karczek )
- niewielka cebula
- pół marchewki
- kawałek pietruszki
- pół czerwonej papryki
- garstka mrożonego zielonego groszku
- garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej, można tez dodać trochę fasolki żółtej
- 4 -5 pieczarek
- średni ogórek kiszony
- sól
- pieprz
- papryka mielona ostra
- olej do smażenia mięsa
- 4 - 5 łyżek mąki
Sposób wykonania:
- Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem
- Mięso obsmażać na 2 - 3 łyżkach oleju na mocno brązowy kolor ( sos uzyska wtedy ciemną barwę)
- W garnku zagotować ok półtora litra wody, dodać zbrązowione mięso
- Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do gotującego się gulaszu
- Gotować ok 1 godziny. Po tym czasie doprawić papryką w proszku( też nada gulaszowi ładnego koloru ) oraz ewentualnie solą i pieprzem
- Po tym czasie do gotującego się gulaszu dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotować razem 10 - 15 minut
- Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 min dorzucić groszek, fasolkę i pokrojone pieczarki. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucić pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Gulasz zdjąć z ognia ( aby warzywa się nie rozgotowały )
- Przygotować mąkę: na suchej patelni zbrązowić ją na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Zbrązowiona mąka nada sosowi ładnego koloru. Przestudzić, a następnie przesypać do naczynia, dodać ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem pogotować
- Gulasz podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami czy też plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką
Aniko , ale u Ciebie frykasy:)
OdpowiedzUsuńNie zaciagac sosu maka, psuje smak!!! Na poczatku dorzucamy ziemniaki pokrojone w mala kostke, jak sie rozgotuja to sos powstanie wlasnie z nich (gesty)!!! Taka rada :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny gulasz, tylko nie dawałam zasmażki, zagęściłam dodając ziemniaki w kostkę. I użyłam trochę przyprawy do wieprzowiny Prymatu.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobrze opracowany.
pyszny gulasz Aniko
OdpowiedzUsuńmasz rację psuję smak
OdpowiedzUsuńNic ująć,nic dodać.Profesjonalne zestawienie składników.Ja dodaję 2 duże cebule podsmażone na rumiano...
OdpowiedzUsuńdługo szukałam fajnego przepisu na gulasz i właśnie znalazłam!
OdpowiedzUsuń