Pieczone udko z kurczaka w marynacie
Bardzo lubię pieczone udka z kurczaka, więc przyrządzam je od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam zbytnio dużo czasu na gotowanie obiadu. Przyrządza się je szybko i potem wkłada tylko do piekarnika i danie "robi się" samo:). Do drobiu pasuje mi najbardziej ryż, więc dogotowuję do udek właśnie ryż. Smaczny i ładny wychodzi gotowany z kurkumą, a przepis na niego znajduje się TUTAJ. Do tego jakaś szybka surówka i suty obiad gotowy.
Udka wcześniej należy zamarynować i obtoczone marynatą wstawić na jakiś czas do lodówki. Marynatę przygotowuję z różnych przypraw i dorzucam do niej kilka łyżek suszonych pomidorów.
Składniki: ( na 3 porcje )
Bardzo lubię pieczone udka z kurczaka, więc przyrządzam je od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy nie mam zbytnio dużo czasu na gotowanie obiadu. Przyrządza się je szybko i potem wkłada tylko do piekarnika i danie "robi się" samo:). Do drobiu pasuje mi najbardziej ryż, więc dogotowuję do udek właśnie ryż. Smaczny i ładny wychodzi gotowany z kurkumą, a przepis na niego znajduje się TUTAJ. Do tego jakaś szybka surówka i suty obiad gotowy.
Udka wcześniej należy zamarynować i obtoczone marynatą wstawić na jakiś czas do lodówki. Marynatę przygotowuję z różnych przypraw i dorzucam do niej kilka łyżek suszonych pomidorów.
Składniki: ( na 3 porcje )
- 3 udka bądź ćwiartki z kurczaka
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- czosnek granulowany ( pół łyżeczki )
- sól
- papryka słodka ( pół łyżeczki )
- papryka ostra ( pół łyżeczki )
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- szczypta curry
- 3 łyżki suszonych pomidorów
- Udka umyć, oczyścić i osuszyć. Odciąć zbędny tłuszcz
- Przygotować marynatę : oliwę zmieszać z przyprawami i suszonymi pomidorami
- Udka natrzeć marynatą i w misce przykrytej folią spożywczą wstawić na około 1 - 1,5 godziny do lodówki
- Po tym czasie udka wyjąc z lodówki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą
- Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 50 minut
- Jeśli pomidory z marynaty zaczną zbyt ciemnieć można pod koniec pieczenia zakryć naczynie z mięsem folią aluminiową
- Podawać z surówka i ryżem
ja też lubię udka z kurczaka,a podane z ryżem i suróweczką to już poezja:)
OdpowiedzUsuńSwojsko i smacznie! Piękne te kuleczki ryżowe!;)
OdpowiedzUsuń