Placki
ziemniaczane - dobra rzecz. Minusem jest to, że zapach po smażeniu
długo utrzymuje się w domu, ale cóż ... coś za coś. Nie robię ich zbyt
często, ale parę razy do roku się zdarza.
Ja
robię placki cienkie, z chrupiącymi brzeżkami, takie lubię. W
restauracjach podają zazwyczaj grube placki, mi smakują cieniutkie,
chrupiące, dlatego robię je sobie w domu po swojemu:)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki
- łyżka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę
- Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, całe jajko, śmietanę. Wymieszać
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
Preferuję na słodko ;D
OdpowiedzUsuńMoje marzenie, już tak dawno nie jadłam i jak wyżej też wolę na słodko :)
OdpowiedzUsuń