Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjoiZhUiug9yZd4GNK74qbzeZRkfCbleRwl33Fcgh5cYRdB8yg6DjA2Vq_xd4kV0dsv6l7D01tjtXV4oiSvJM8GqJ0IJz7CsDINKSOBpY1F5fuJcc4UnpKyiwF3TJYhWXV5w5F8yh8KhMGw/s640/Slajd2.JPG)
Racuchy robi się szybko i są bardzo smaczne. Te należą do moich ulubionych, choć racuchy z sera też są pyszne i w sumie trudno stwierdzić, które smakują lepiej. Są inne, ale co ważne oba rodzaje racuchów są szybkie w przygotowaniu i zawsze znikają w oka mgnieniu.
Racuszki podaję z miodem ( tak najbardziej mi smakują ), z ulubionym dżemem lub po prostu z cukrem pudrem.
Ilość składników podanych w przepisie starcza na 4 duże porcje, bo wychodzi z niej ok 16 placuszków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7mQkRgJnN5G9ZUeezpLNXxQmXeBjSMuIc9L357862QDoqCEVRouakA-F7OGXcctHpt6wUkfa5NnyC37IxpHqYTYPwvzjUJYHxpYlf5B-k-gIhcW0vuNQMsl5guxJ3fmDgztwMUU-7g7Pk/s640/Slajd3.JPG)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqad6aWcKdCU5G2t6PvkpjGgG6cao8PzWYNVXZo_rt7eTMVSvvnsa8DyIsR7GUb75TUGJ0JDkMwjpKxXEbi2CsBRG0eQCBhcgzD7f3wHOzwB_INdo8HMOVJA3AM-n_B3nIAibyegxKSXsY/s640/Slajd6.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt8T-RjzzZqlyhhXvAdv8RFbAWvT2opBPFJ8_Yl3vaDvJd8Xm1Ea7Of2_XZ0ASTBrLRviZ6kCtLwETo5vHID3D9Spm7sIxShC_gnvq1OOWXgQZ_twCX4O2lJ_RIXdF2n5LhiBJtMz12Beo/s640/Slajd4.JPG)
Racuchy robi się szybko i są bardzo smaczne. Te należą do moich ulubionych, choć racuchy z sera też są pyszne i w sumie trudno stwierdzić, które smakują lepiej. Są inne, ale co ważne oba rodzaje racuchów są szybkie w przygotowaniu i zawsze znikają w oka mgnieniu.
Racuszki podaję z miodem ( tak najbardziej mi smakują ), z ulubionym dżemem lub po prostu z cukrem pudrem.
Ilość składników podanych w przepisie starcza na 4 duże porcje, bo wychodzi z niej ok 16 placuszków.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki kwaśnego mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- jako dodatek do upieczonych racuchów, miód, dżem lub cukier puder
- Kwaśne mleko dokładnie wymieszać z jajkami. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Utrzeć na gładką masę.
- Jabłka umyć, obrać, drobno pokroić i wrzucić do ciasta. Wymieszać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto i formować placki. Rumienić po kilka minut z obu stron
- Usmażone racuchy odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dżemem.
Wieki nie jadłam racuchów:)
OdpowiedzUsuńTo jedz schabowego z kapusta! ! !
OdpowiedzUsuńSzukałam w necie przepisu na racuchy i trafiłam do Ciebie:) Super!!! Właśnie jemy:))) Czyjesz ten zapach i smak:) Mniammmmmmmmmmmmmmm! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńRacuchy palce lizac !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, pycha :), ja dodałam do ciasta jeszcze trochę soli :)
OdpowiedzUsuńZ jednej porcji ile mniej więcej wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie J.W
Robiłam dzisiaj pierwszy raz. Są przepyszne. Podawałam z cukrem pudrem sosem czekoladowym i malinami. 😀
OdpowiedzUsuńStrasznie duza porcja. Spokojnie należy podzielić wszystko na pół inaczej przez caly dzien będziecie jeść racuchy ;)
OdpowiedzUsuńSą super.
OdpowiedzUsuńSuper palce lizać 👍👍👍👍😂😂
OdpowiedzUsuń