Pamiętam
takie jedzenie ze stołówki studenckiej. Tak się nazywało: Jadło drwala.
A były to dwa duże placki ziemniaczane, a w środku gulasz z warzywami.
Bardzo mi to wtedy smakowało i zapamiętałam to do dziś. W tym gulaszu
pływało wszystko: mięso, kawałki różnych warzyw, grzyby. Więc teraz,
kiedy już sama gotuję, postanowiłam spreparować coś podobnego. Gulasz
gotowałam już kilkakrotnie eksperymentując z różnymi warzywami.
Pamiętam, że w tamtym stołówkowym gulaszu na pewno była fasolka
szparagowa , groszek, ogórki kiszone. Co więcej, nie pamiętam. Ja
dorzucam do niego na prawdę sporo warzyw. Daję marchewkę, choć z nią
trzeba uważać, aby gulasz nie był za słodki. Więc daje pół takiej
niezbyt dużej marchewki, kawałek pietruszki i mały kawałek selera.
Dodaję również groszek mrożony i garść fasolki szparagowej. W moim
gulaszu jest kawałek papryki pokrojonej w kostkę i ze 3 pieczarki.
Dodaję również niewielkiego ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę. I
wychodzi całkiem dobry gulasz, a jeszcze w połączeniu z plackami to już
całkiem dobre jedzenie:). No i dodaję dużo pieprzu i ostrej papryki - mi
smakuje taki dość ostry gulasz. Ale tu już każdy przyprawia, jak lubi.
Składniki na gulasz:
- 1,2 kg mięsa wieprzowego ( ja daję pół na pół: łopatkę i karczek )
- niewielka cebula
- pół marchewki
- kawałek pietruszki
- pół czerwonej papryki
- garstka mrożonego zielonego groszku
- garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej, można tez dodać trochę fasolki żółtej
- 4 -5 pieczarek
- średni ogórek kiszony
- sól
- pieprz
- papryka mielona ostra
- olej do smażenia mięsa
- 4 - 5 łyżek mąki
Sposób wykonania:
- Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem
- Mięso obsmażać na 2 - 3 łyżkach oleju na mocno brązowy kolor ( sos uzyska wtedy ciemną barwę)
- W garnku zagotować ok półtora litra wody, dodać zbrązowione mięso
- Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do gotującego się gulaszu
- Gotować ok 1 godziny. Po tym czasie doprawić papryką w proszku( też nada gulaszowi ładnego koloru ) oraz ewentualnie solą i pieprzem
- Po tym czasie do gotującego się gulaszu dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotować razem 10 - 15 minut
- Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 min dorzucić groszek, fasolkę i pokrojone pieczarki. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucić pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Gulasz zdjąć z ognia ( aby warzywa się nie rozgotowały )
- Przygotować mąkę: na suchej patelni zbrązowić ją na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Zbrązowiona mąka nada sosowi ładnego koloru. Przestudzić, a następnie przesypać do naczynia, dodać ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem pogotować
- Gulasz podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami czy też plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką
Składniki na placki ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mąki
- łyżka gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę
- Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, całe jajko, śmietanę. Wymieszać
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
Na dużej patelni pieczemy dwa placki mniej więcej jednakowej wielkości. Placki podajemy przełożone gulaszem. Na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany.
super przepis
OdpowiedzUsuń