Kalafior i brokuły pod beszamelem
Taka zapiekanka kalafiorowo - brokułowa jest smacznym dodatkiem do dania głównego. Zapiekankę tę można oczywiście robić z samych kalafiorów bądź z samych brokułów. Ja przeważnie robię łączoną, dla urozmaicenia.
Kalafior czy brokuł pod beszamelem to danie dość szybkie w przygotowaniu. Należy wcześniej obgotować warzywa. Potem odcedzić, przełożyć do formy, zalać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem.
Kalafior czy brokuły są teraz dostępne niemal przez cały rok, tak więc o każdej porze roku można przyrządzić tę zapiekankę.
Ja podałam ją wczoraj do mięsa i ziemniaków. A można ją też potraktować jako jedyny dodatek do mięsa.
Jeśli ktoś lubi, ser można bardziej zarumienić.
Jeśli ktoś lubi, ser można bardziej zarumienić.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 15 dkg mozzarelli
- łyżka masła
- tymianek do posypania
Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól,pieprz
- Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku i krótko obgotować (ok. 5 minut). Osączyć
- W małym rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Zasmażki nie rumienić, ale pogotować chwilę ( ok 2 min ). Zasmażkę rozprowadzać zimnym mlekiem, stopniowo go dolewając, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Zagotować. Sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Różyczki kalafiora i brokułu ułożyć w posmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać serem. Przyprawić tymiankiem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się roztopi.
te warzywka wyglądają jak przykryte puchową, śnieżną pierzynką :))
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko brokuły zapiekane pod serem, ale następnym razem spróbuję dodać beszamel, jak u Ciebie. Może być jeszcze smaczniej.
OdpowiedzUsuńWitam a ta mozzarella to ma byc ta miekka(biala kulka)czy ta taka twarda??
OdpowiedzUsuńJa kupuję mozzarellę z takiego bloku jak sery żółte.
Usuń