Panierowany filet z łososia
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Przyrządzam go albo w ziołach, jak TUTAJ, albo po prostu panieruję. Więc to żaden wielki przepis, ale że chętnie i dość często u nas jadany to podaję sposób, w jaki go przyrządzam. Nie wymaga to zbyt dużo pracy, a podany z ziemniakami i surówką jest pysznym daniem, a do tego jeszcze bardzo zdrowym.
Składniki:Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Przyrządzam go albo w ziołach, jak TUTAJ, albo po prostu panieruję. Więc to żaden wielki przepis, ale że chętnie i dość często u nas jadany to podaję sposób, w jaki go przyrządzam. Nie wymaga to zbyt dużo pracy, a podany z ziemniakami i surówką jest pysznym daniem, a do tego jeszcze bardzo zdrowym.
- dowolna ilość świeżego fileta z łososia
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- mąka
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Filet umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Rybę wstawić na około pół godziny do lodówki.
- Po tym czasie łososia obtoczyć w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Filety smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony.
- Serwować np. z ziemniakami oraz surówkami.
Komentarze
Prześlij komentarz