Pasta z wędzonej makreli
Pastę z makreli można przygotować na różne sposoby. Dziś przyrządziłam pastę z wędzonej makreli z dodatkiem twarogu i korniszonów. Taka pasta to doskonałe smarowidło do pieczywa. Można ją podać zarówno na kolację, jak i na śniadanie. U nas znika błyskawicznie.
Składniki pasty, tz makrelę obraną z ości oraz twaróg można rozetrzeć widelcem. Aby uzyskać bardzo gładką pastę można twaróg z rybą zmiksować w malakserze albo blenderem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości wędzona makrela
- 100 g twarogu
- 1 duży korniszon
- ok 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- mała cebula
- sól
- biały pieprz
- Makrelę obrać ze skóry, wyjąć ości.
- Twaróg zmiksować razem z rybą (np.blenderem, można także rozetrzeć widelcem,ale masa nie będzie wówczas taka gładka)
- Do zmiksowanej masy dodać pokrojonego w bardzo drobną kosteczkę korniszona oraz drobno poszatkowaną cebulkę.
- Dołożyć majonez i ketchup. Majonez dokładać stopniowo tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz.
- Podawać z pieczywem.
Witam Aniko. Odkąd trafiłam na Twój blog stałam się jego stałą czytelniczką. A Twoje przepisy są dla mnie niezwykle inspirujące, już wiele wypróbowałam.
OdpowiedzUsuńTeraz mam pytanie: ten twaróg to taki tradycyjny biały ser? chudy czy tłusty a może preferujesz jakieś konkretnej marki? Pozdrawiam Magda
Witaj Magdo! Bardzo miło mi czytać taki sympatyczny wpis! Cieszę się, że zaglądasz do mnie i korzystasz z moich przepisów.:)
UsuńDo pasty daję zwykły ser biały. Kupuję zazwyczaj twaróg półtłusty z lokalnej mleczarni. Pozdrawiam Anika