Pizza domowa
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkmOKLjjU6a_8ScFg37PMTfracDjkKYnTJYsteI2VFsJuKv62hrptRvVm8R_oBadRwEI3YeLbJgWKBvNRAjKgbRDWDFak9gAXTgFx8G0BzwGaHcbLqZkp7Zj77Za63qLeR8CHlQ0k5X4o/s640/Slajd4.JPG)
Pizza domowa pojawia się na naszym stole od kilku już lat. Przepis na tą pizzę dostałam od znajomej i wcale nie mam ochoty próbować innego, bo ciasto wychodzi pulchne i pyszne. Przepis sprawdzony wielokrotnie. Ciasto wychodzi dość grube, mimo, że pizzę piekę na dużej blaszce. Zawsze ładnie wyrasta.
Na pizzę wrzucam różne rzeczy, co akurat mam pod ręką. Wczoraj zrobiłam ją w dwóch smakach. na połowę wrzuciłam tradycyjne nadzienie, tz. ser, pieczarki i szynkę, a na druga połowę boczek , pokrojony w plasterki kabanos i pieczarki. Jedna i druga wersja była smaczna.
Surowe ciasto też bardzo ładnie rośnie znacznie powiększając swoją objętość w dość krótkim czasie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgukisUPNBf4B-b5GwTErGd5-W0yPKyJF5I4dOMIGhfZ1pLZ5eSl0srytTiY0kOxtlkUmE_3OGLfriwsWCvjcXxdf0XGB_rODgfYVFB_y28SAm6Mym4bPQIMz4M81H8t9bEedHz5HHhEDs/s640/Slajd6.JPG)
Składniki na ciasto:
I
Pizza domowa pojawia się na naszym stole od kilku już lat. Przepis na tą pizzę dostałam od znajomej i wcale nie mam ochoty próbować innego, bo ciasto wychodzi pulchne i pyszne. Przepis sprawdzony wielokrotnie. Ciasto wychodzi dość grube, mimo, że pizzę piekę na dużej blaszce. Zawsze ładnie wyrasta.
Na pizzę wrzucam różne rzeczy, co akurat mam pod ręką. Wczoraj zrobiłam ją w dwóch smakach. na połowę wrzuciłam tradycyjne nadzienie, tz. ser, pieczarki i szynkę, a na druga połowę boczek , pokrojony w plasterki kabanos i pieczarki. Jedna i druga wersja była smaczna.
Surowe ciasto też bardzo ładnie rośnie znacznie powiększając swoją objętość w dość krótkim czasie.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 4 dkg drożdży
- szklanka płynu : pół szklanki mleka + pół szklanki wody
- 2 łyżeczki oliwy lub oleju
- sól
- łyżeczka cukru
I
- 40 dkg sera mozzarella lub innego miękkiego sera żółtego
- 10 - 15 dkg szynki ( ja zazwyczaj daję konserwową )
- kilka dużych pieczarek
- 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
- oregano
- 50 dkg sera mozzarella
- 10 - 15 dkg chudego boczki
- laska kabanosu wieprzowego
- kilka dużych pieczarek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano
- Pół szklanki letniego mleka zmieszać z połową szklanki ciepłej wody
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 1/4 szklanki przygotowanego płynu. Lekko zamieszać i posypać 2 - 3 łyżkami mąki
- Jak zaczyn nieco podrośnie dodać go do przesianej do miski mąki. Wlać resztę mleka z wodą, wbić jajko, dodać pół płaskiej łyżeczki soli i wyrobić. Gdyby było za rzadkie dodać nieco mąki. Pod koniec wyrabiania dodać ciepły tłuszcz i jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto powinno odchodzić od ręki
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie po 20 - 30 minutach "wylewa" się z miski
- W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować składniki na wierzch pizzy: pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki, szynkę ( ja kupuje w plasterkach ) pokroić w mniejsze kawałki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Jak ciasto wyrośnie przełożyć go na stolnicę, jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na wielkość blachy, na której będziemy piec pizzę ( ja piekę na największej, jaką mam, a ciasto i tak jest dość wysokie ).
- Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę. Posmarować równomiernie przecierem pomidorowym, posypać startym serem zostawiając trochę na posypanie wierzchu ( ok 1/5 całego sera ). Na ser nałożyć szynkę i pokrojone plasterki pieczarek. Posypać resztą sera i oprószyć oregano
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 45 -50 minut sprawdzając co jakiś czas, czy wierzch zbyt się nie rumieni
Nie ma jak to domowa pizza:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie!
OdpowiedzUsuńdomowej pizzy nic nie zastąpi:)
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie, ale ja wolę na cienszym cieście, np http://mammadeli.wordpress.com/2013/05/18/domowa-pizza/
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Ja zrobiłam pizzę z połowy ciasta, a resztę włożyłam do zamrażalki.
OdpowiedzUsuńJa pieczarki z cebula smażę
OdpowiedzUsuń400 gramów drożdży????? to chyba jakiś błąd
OdpowiedzUsuńNie widzę błędu! 4 dkg drożdży to 40 g a nie 400!
Usuńaleś urwała :D haha na matmie się ściągało, co nie?
Usuńpizza latwa szybka pyszna.wlasnie zajadam.polecam
OdpowiedzUsuńCiasto grube, puszyste, super polecam
OdpowiedzUsuńco za głupota pouczać innych będąc w błędzie. To jest tak oczywiste, że 4 dkg to 40 g,
OdpowiedzUsuńMmmm.. Pyszna! Polecam!
OdpowiedzUsuńSuperprzepis. Upiekłam dzisiaj dwie blachy i pizza wyszła naprawdę super.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.Cieszę się, że pizza smakowała:) Pozdr A
UsuńSuper pizza:) pierwszy raz robiłam. w 100% POLECAM przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńa mi niestety nie wyszła pizza wg tego przepisu, bo ciasto było sztywne, twarde a dodatki mało soczyste. Czy powodem tego mogło być użycie koncentratu pomidorowego zamiast przecieru pomidorowego? Czy typ maki i poziom pieczenia w piekarniku mogły mieć znaczenie?-piekłam z mąki pszennej typ 480 -Szymanowskiej na srodkowej wysuwnej półce piekarnika. Prosze o wszelkie sugestie.
pzdr Aga P
WITAM
OdpowiedzUsuńCzy ta ilość ciasta wykorzystujecie na pokrycie 1 blachy z wyposażenia piekarnika czy 2?Czyli jaka powinna być grubość surowego ciasta, by nie powstała bułka?
pzdr
witam
OdpowiedzUsuńgdzie umieszczacie wyrobione ciasto, by wyrosło? wiem, ze należy postawić w ciepłym miejscu, ale mam obawy ,by stojąc sobie w kuchni na blacie urosło, wiec najpierw podgrzewam piekarnik do ok.40 stopni, wyłączam go i umieszczam tam ciasto do wyrośnięcia, ale jednak słabo rośnie.
proszę o sugestie, gdzie najlepiej postawić ciasto lub drożdze do rośniecia.
ja pozostawiam ciasto na kuchence elektryczno gazowej w misce przykrytej szmatką i gotuję sobie na palniku obok np. herbate, zupe
UsuńSuper przepis,pizza przepyszna ! Ciasto cud miód malina :)
OdpowiedzUsuńPizza wyszła rewelacyjna, choć tak naprawdę to z przepisu wyszły mi 2 pizze, a rodzinka podwójne zadowolona :D zdecydowanie przepis wędruje do ulubionych :D dziekuje i pozdrawiam monika
OdpowiedzUsuńWitam dziś zrobiłam na kolację tę pizzę,przepis wspaniały smakowała rewelacyjnie,też dodałam do ulubionych na pewno będzie często na mym stole pozdrawiam serdecznie Krystyna.:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis pizza wyszła pyszna:)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie ale farsz (kiełbasa, pieczarki, cebula) najpierw podsmażam a ser wrzucam 10-15 minut przed końcem wtedy się miło ciągnie ;)
OdpowiedzUsuńWitam ! Lubie wszystkei domowe fastFoody, ale pizz sie boje. Już czy to ja i zwagierka jak robimy, zawsze ten posmak drożdzy czuje. Nie lubie tego. A jak jest w Twojej pizzy ?? Boję sie zaryzykować że zrobię i wyrzuce bo drożdze będą przebijac cały smak pizzzy .....
OdpowiedzUsuńWitam. Czy czas pieczenia nie jest zbyt długi?
OdpowiedzUsuń