Babeczki kakaowe
Babeczki kakaowe upiekłam w trochę większych, niż tradycyjne, foremkach na babeczki. Z podanej ilości składników wychodzi mi ich 7 sztuk. Ale z powodzeniem można upiec to ciasto w dużej formie i wychodzi jedna większa babka kakaowa. Ciasto jest mięciutkie i puszyste i takie babeczki znikają błyskawicznie.
Babeczki można dowolnie udekorować. Wystarczy po prostu obsypać cukrem pudrem, jak często robię, ale tym razem polałam je polewą czekoladową i przystroiłam cukrowymi motylkami.
Babeczki powędrowały tego roku do wielkanocnego koszyczka.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- niepełna szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku.
- Sypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać robotem kuchennym.
- Foremki od babek (lub jedną dużą formę babkową) wysmarować tłuszczem. Do foremek przelać ciasto, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.
- Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z foremek i ostudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz