Kotlety z jajek
Kotlety z jajek pamiętam z dzieciństwa. Mama czasem je przyrządzała. Ja też robię je od czasu do czasu. Natomiast dla mojego męża to zupełna nowość, bo on wcześniej takich kotletów nie jadał. Ale bardzo je sobie chwali.
Kotleciki z jajek podaję najczęściej z frytkami, a bo tak mi jakoś do nich pasują, i z surówką.
Skład kotletów z jajek jest taki jak na mielone, tyle, że zamiast mięsa dajemy do nich zmielone lub starte na tarce o drobnych oczkach jajka ugotowane na twardo. Do masy jajecznej dodajemy też zieleninę: pietruszkę lub koperek, jak kto lubi.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
- łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
- tarta bułka do panierowania
- Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
- Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarełku o małych oczkach ( można zmielić )
- Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
- Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
- Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
- Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami
Bardzo smakowite, takie chrupiące.
OdpowiedzUsuńTakie kotlety kojarzą mi się z szpitalnym jedzeniem i dlatego ich nie robię:) Choć w wersji domowej pewnie o niebo lepsze!
OdpowiedzUsuńEch, szkoda, że unikam jak ognia smażenia na tłuszczu.. inaczej z chęcią bym się skusiła :) Wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmożna je upiec w piekarniku, wychodzą bardziej puszyste
UsuńZ przyjemnością śledzę Pani bloga i skorzystałam dzisiaj z tego przepisu i muszę stwierdzić że całej rodzince smakowało a w szczególności mojej mamie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) i zapraszam do ponownych odwiedzin:)
Usuńkotleciki sa wysmienite .prosze o wiecej przepisow na smaczne obiady
UsuńRewelacyjny zapychacz :) do masy dodałem trochę bułki tartej dla zagęszczenie + 3 ząbki czosnku + majeranek. Polecam i smacznego
OdpowiedzUsuńDzis znalazłam Twoj przepis i dzis je zrobiłam.Są naprawde pyszne a juz z niejednego przepisu robiłam kotlety jajeczne bo je uwielbiam. I Twój przepis wygrał ;-) Dzieki
OdpowiedzUsuńStale coś nowego się u mnie pojawia, więc zapraszam do regularnych odwiedzin! na pewno coś przypadnie do gustu:). Pozdrowienia A
UsuńBardzo pyszne polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńRewelacyjne!!!!!!! dziękuję bardzo,pierwsze kotleciki które mi wreszcie się nie rozleciały podczas pieczenia:) Gorąco polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kotleciki przypadły do gustu:)
Usuńile kotletów wychodzi z 6 jajek?
OdpowiedzUsuńZalezy jakich dużych. U nas starczyło na 3 porcje!
Usuńbardzo smaczne
OdpowiedzUsuńPyszne!!!Dodałam jeszcze zioła prowansalskie,czosnek,majeranek,natkę i szczypiorek i ciut bułki tartej.Do tego zrobiłam sos koperkowy i jedzonko zniknęło w sekundach:)Dziękuję za tak smakowite natchnienie:)
OdpowiedzUsuń