Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy należy obok kompotu z truskawek do obowiązkowych pyszności ze słoika, które staram się co roku zrobić w mniejszych lub większych ilościach. Sezon truskawkowy w pełni, więc zrobiłam pierwszą partię tych pysznych owoców w postaci dżemu, który w czasie długich miesięcy jesienno-zimowych jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, do racuszków i omletów, do ciast itd. Dżem z truskawek jest niezwykle aromatyczny i zawsze całkowicie się go "wyjada". A gdy przychodzi pora trzeba go zrobić od nowa.
Przepis na dżem truskawkowy jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście niektórzy smażą taki dżemik przez kilka dni, ale ja nie mam cierpliwości do takich kuchennych wyczynów i robię go w sposób szybki, łatwy i równie skuteczny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEic-rwhhGlEVKsb1j6LKlwP2t_9oTvGcVZLnzd9P25K_IISRmxSkBfKiVymLcNLZCF21GPrdBcAnYTHD3EOm6-juJA0DwY6MCJctD6IskZbBIdhHKnApieI4UIZSJH7s9cZzlv82ocNb7M/s640/Slajd2.JPG)
Składniki:
Dżem truskawkowy należy obok kompotu z truskawek do obowiązkowych pyszności ze słoika, które staram się co roku zrobić w mniejszych lub większych ilościach. Sezon truskawkowy w pełni, więc zrobiłam pierwszą partię tych pysznych owoców w postaci dżemu, który w czasie długich miesięcy jesienno-zimowych jest doskonałym dodatkiem do pieczywa, do racuszków i omletów, do ciast itd. Dżem z truskawek jest niezwykle aromatyczny i zawsze całkowicie się go "wyjada". A gdy przychodzi pora trzeba go zrobić od nowa.
Przepis na dżem truskawkowy jest prosty i jego robienie nie trwa długo. Oczywiście niektórzy smażą taki dżemik przez kilka dni, ale ja nie mam cierpliwości do takich kuchennych wyczynów i robię go w sposób szybki, łatwy i równie skuteczny.
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 0,35 kg cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i w garnku, w którym się będą gotować zasypujemy cukrem. Odstawiamy na godzinę , aby puściły sok ( duże truskawki można przeciąć na pół)
- Po tym czasie garnek z truskawkami i sokiem stawiamy na gazie. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu, aż dżem uzyska pożądaną przez nas gęstość.( ok 1 - 1,5 godz )
- Dżem przekładamy do wysterylizowanych w piekarniku słoiczków, zakręcamy również wysterylizowanymi zakrętkami i stawiamy do góry dnem. Można przykryć kocem aż do całkowitego wystudzenia
Aniko, ja w przygotowaniu swoich tegorocznych dżemów z truskawek dodałam na 1 kg owoców - sok z jednej dużej cytryny, stąd taki kolor mi wyszedł,
OdpowiedzUsuńZgestnieje bez żadnych zelfixow?
OdpowiedzUsuńNie będzie taki gęsty jak ten kupny z jakimiś dodatkami zagęszczającymi, ale nie będzie tez płynny. Do chleba czy racuchów i omletów jak najbardziej się nadaje. zresztą gęstość dżemu to tez kwestia odparowania z niego płynu. Można go gotować dłużej, to będzie gęstszy. Można dać duuużo cukru to będzie gęstszy i niestety nieznośnie slodki. Niektórzy dają kilo cukru na kilo owoców, co dla mnie jest nie do przyjęcia. Pozdr
Usuńa jak się sterylizuje słoiki w piekarniku???
OdpowiedzUsuńSłioki nalezy umyć, dokładnie wypłukac i wstyawic do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 130 st i od momentu osiągnięcia tej temperatury sterylizować do momentu odparowania z nich wody czyli ok 20 - 30 min, a potem od razu nalewac do nich konfiturę. Trochę jest to uciążliwe, bo słoiki są gorące i trudno nalewać do nich przetwory. Więc nalezy uważać. Najlepiej uzywać rękawiczek kuchennych chroniących przed gorącem.
Usuńdziękuję, właśnie takiego przepisu szukałam, bez tony cukru i żelfixów
OdpowiedzUsuń