Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru to nieodzowny dodatek do wiosennych obiadów. Ja dodaję do niego też trochę truskawek i ewentualnie jedno niewielkie jabłko, oraz dodatki, takie jak cukier waniliowy i szczyptę cynamonu.
Kompot posłodzić należy według własnych upodobań.
Truskawki przełamują w tym kompocie ostry smak rabarbaru, choć nie dominują go, i nadają mu ładnego koloru.
Składniki:
- 2 litry wody
- 4 łodygi rabarbaru
- ok 15 truskawek
- ewentualnie 1 niewielkie jabłko pocięte na kawałki
- pół opakowania cukru waniliowego
- 1/3 - 1/4 łyżeczki cynamonu
- cukier do posłodzenia kompotu ( według upodobań )
- Łodygi rabarbaru umyć. Zdjąć wierzchnią warstwę i pociąć na ok 2 centymetrowe kawałki
- Truskawki umyć i pozbawić szypułek
- Ewentualnie umyć jabłko, pokroić na części i pozbawić gniazda nasiennego
- Zagotować 2 litry wody i wrzucić do niej przygotowane owoce
- Owoce gotować w wodzie kilka minut w tym czasie dosypując cukier, cukier waniliowy i cynamon
- Kompot pozostawić pod przykryciem do odstania. Najlepszy jest po kilku godzinach po odstaniu i wychłodzeniu. Odstany kompot można przecedzić, jeśli ktoś nie lubi pływających włókien rabarbaru
takie kompoty nigdy sie nie znudzą i są lepsze niż cokolwiek innego :) a jak chcesz zagłosuj na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*
OdpowiedzUsuńPycha! Ja zostawiam owoce, bo lubię - jak za młodych lat - wydłubywać je później palcem ze szklanki :)
OdpowiedzUsuńRobię tak samo:P
UsuńWspaniały smak lata. Rabarbar zawsze przypomina o czerwcowej pogodzie. Pierwszy raz dodałam cynamon i całej rodzince smakowało. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się więc:)
Usuń