Kruchy placek z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem piekę zawsze na wiosnę. Tym razem upiekłam kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką wzbogacając go o bakalie, które świetnie się skomponowały z całością. Ciasto zniknęło bardzo szybko.
Upiekłam go w foremce o wymiarach : 24 x 24 , którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, ale tylko spód, a brzegi papieru wystawały na zewnątrz formy. Ostatnio kupiłam formę o kształcie kwadratu z rozpinaną obręczą i okazała się bardzo funkcjonalna.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFqwuBaB3aP3hoYhe_tX3hj0YgrYutFb3f3QaskfBNOwfsPz_rdfAd2Z3hMKIMvV1aOVa9JlfoqEFo_b85DBYPQj5pRLN7W8h69wAffrfsYac7aPc9Qxe4qQwpptauqUAD1kQjrVDz2i0/s640/Slajd5.JPG)
Składniki:
Na ciasto:
Sposób wykonania:
Ciasto z rabarbarem piekę zawsze na wiosnę. Tym razem upiekłam kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką wzbogacając go o bakalie, które świetnie się skomponowały z całością. Ciasto zniknęło bardzo szybko.
Upiekłam go w foremce o wymiarach : 24 x 24 , którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, ale tylko spód, a brzegi papieru wystawały na zewnątrz formy. Ostatnio kupiłam formę o kształcie kwadratu z rozpinaną obręczą i okazała się bardzo funkcjonalna.
Składniki:
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g maki kukurydzianej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 500 - 600 gram rabarbaru
- 5 - 6 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego
- 150 g suszonych daktyli.rodzynek i żurawiny ( opcjonalnie )
- 160 g mąki
- 80 g masła
- 8 0 g cukru
Sposób wykonania:
- Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w 2 - 3 centymetrowe kawałki. Obsypujemy go cukrem i pozostawiamy, aż puści nadmiar soku ( ok 2 godziny )
- Przygotowujemy bakalie : daktyle kroimy w mniejsze części i wraz z rodzynkami i żurawiną zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odsączamy i odciskamy z wody. Z daktyli zrobi się papka, ale to nic nie szkodzi
- Do miski przesiewamy 2 rodzaje mąki. Dodajemy cukier, masło i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto
- Ciastem wykładamy dno formy, a także tworzymy 2 - 3 centymetrową opaskę z ciasta przy ściankach formy, której spód wykładamy papierem do pieczenia
- Spód ciasta nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Ciasto pieczemy ok 25 minut, aż nabierze złocistego koloru
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: masło rozcieramy z pozostałymi składnikami, aż powstanie kruszonka
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni
- Na nieco schłodzone ciasto nakładamy odsączony z soku rabarbar. Na nim rozkładamy równomiernie bakalie. Wierzch posypujemy kruszonką
- Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 40 minut na lekko złoty kolor
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem
Ta kruszonka wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z rabarbarem z dodatkiem daktyli lub fig
OdpowiedzUsuń