Przepis na ten domowy chleb mam już od dawien dawna. Jest to najprostsze ciasto na chleb, jakie znam. I robi się go błyskawicznie, mieszając ze sobą wszystkie składniki. A wychodzi z niego pyszny domowy chleb. Często robię go, gdy wybieramy się na jakiś piknik albo gdy urządzamy grilla. Jak na piknik to do niego najlepszy jest smalczyk domowej roboty i kiszone ogórki. Najlepiej świeżo ukiszone. Mniam mniam:)
Ale tak bez okazji też go piekę. Polecam wypróbować!:)
Chleb mieści mi sie w dwóch formach, jednej większej i jednej mniejszej. Jesli nie sa to specjalne formy do chleba ze specjalną powłoką to brzegi foremki należy wysmarować tłuszczem, bo inaczej chleb przywrze do scianek i będą trudności z wyjęciem go.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFcL3gVzqOGvqZk16YEzMDqXJRCK6SOUW3yeY7AIEijkhdaCiYix_LrhV8hA97wgJ4pX-76wJllHKLVCHzEytEgTCVkGNH6_rK7lAzoFsojK7Pdk7ZRBVCdUmxUfVYAEl-sJTz1PPvSx0/s640/Slajd3.JPG)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwBlHK8F-tMktrygwjee4Gx8uwWw0Yq24qePzwuJgNJtKSvl9Rap_luQ-REXBbC0HwExKIbvsSRibjnw0NltQuqWf1IDQAjBcCdH_3M5dwSxc6lPD3lJmv-9sVPT0eJH7BdnupJmz3oxI/s640/Slajd7.JPG)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEij8hUiH3dMEIlzMYuvFY7smtO2CQabGMtpAeCTSjWghixMkxk_Zu7gotf9MJQ8nfFo8eAQyt1_8wmIHoYdy7w5FEbvNNkbcMLgAGch-QUnxbQHvZnD_j_SwmyT6m-csPq_hB0BfbCYyfw/s640/Slajd1.JPG)
Ale tak bez okazji też go piekę. Polecam wypróbować!:)
Chleb mieści mi sie w dwóch formach, jednej większej i jednej mniejszej. Jesli nie sa to specjalne formy do chleba ze specjalną powłoką to brzegi foremki należy wysmarować tłuszczem, bo inaczej chleb przywrze do scianek i będą trudności z wyjęciem go.
Składniki:
- 1 litr ciepłej wody ( ok 50 stopni )
- 50 g świeżych drożdży
- 1 kg zwykłej mąki
- 4 - 5 łyżek otrębów
- łyżka soli
- 3 - 4 łyżki oliwy
- opcjonalnie kminek
- Do dużego garnka wlać 1 litr ciepłej wody. Wrzucić do niej drożdże i mieszać aż do momentu, aż się rozpuszczą
- Do wody z drożdżami przesiać przez sito mąkę i mieszać, aż powstanie jednolita masa
- Dodać sól, oliwę i otręby, ewentualnie kminek, i jeszcze raz dokładnie wymieszać
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno przynajmniej podwoić swoją objętość - zwykle trwa to ok 30 - 40 minut )
- Gdy ciasto wyrośnie przelać go do formy lub do dwóch mniejszych i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni
- Piec ok 1 godziny
- Po upieczeniu formę wyciągnąć z piekarnika i po chwili wyjąć chleb z formy na kratkę kuchenną ( ważne ). Ostudzić
nigdy jeszcze sama nie piekłam chleba:) twój wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam Cię do upieczenia wg tego przepisu, bo nie ma nic prostszego, jak właśnie ten chleb. Pozdr
UsuńJaka mąka ?
UsuńZwykła mąka pszenna. ja ostatnio dałam tortową.
UsuńPiekłem dwa razy, maksymalnie 40 min, bo jest spieczony, żeby nie powiedzieć przypalony. Na pewno to 230 stopni? ogólnie smaczny, ale ten czas pieczenia...pozdrawiam
UsuńMój piekę, jak w przepisie, czyli ok 1 godziny, może 55 min, na funkcji góra - dół w 230 st i wychodzi jak na zdjęciach, nie jest spieczony, ani suchy, a chrupiącą skórkę chyba każdy lubi:). Być może to kwestia różnic w piekarnikach, tak czy siak w czasie pieczenia na chleb zawsze nalezy od czasu do czasu spoglądać:)
UsuńChlebek się udał, ale jednak typ mąki jest jednak wazny - bądź zawartośc w mące glutenu. Aby wyszło pyszne ciasto i chleb musiałam jednak dodać około 1400 g mąki pszennej korzystając ze zwykłej takiej sklepowej "Basi" - czas pieczenia to raczej od piekarnika, ale chyba niżej niż ja - robiłam po środku i dół mało się przypiekł - wolę bardziej spieczony.
UsuńAniko: na jakim poziomie piekarnika pieczez chlebuś?
Upiekłam! Jest pyszny i już wiem, że będę go często piekła. Bardzo Pani dziękuję za udostępnienie przepisu:)
UsuńChlebek cudowny i absolutnie prosty w wykonaniu. Dziękuję Pani Aniko za udostępnienie przepisu.
UsuńCieszę się, że chleb smakował. Takie przepisy trzeba udostępniać, bo chleb jest na prawdę prosty w wykonaniu, a bardzo smaczny. Pozdrawiam:-)
UsuńWitam Cię cieplutko, a ja mam takie pytanie czy ta mąka ma być tortowa, poznańska czy krupczatka czy też jakaś inna, bo mam ochotę upiec ten chlebek a ta mąka mnie zastanawia
OdpowiedzUsuńMagda
Zwykła mąka pszenna. Może być tortowa. Chlebek polecam!:)
UsuńZrobiłem z pszennej razowej mąki.Pyszny chleb, przepis genialny.
UsuńChlebek wygląda pysznie! Uwielbiam domowe pieczywo, więc wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, bo chleb wychodzi pyszny, a nie wymaga wysiłku:). Pozdrawiam Anika
UsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńSama stale piekę chleb, ale z mniejszych porcji i zazwyczaj pełnoziarnisty :)
PS. Nie wiem czy wiesz, ale masz włączoną weryfikacje obrazkową komentarzy - strasznie to przedłuża czas przeglądania blogów ;)
Dzięki. Szczerze mówiąc nie wiedziałam o tym! Naiwnie zapytam, co to jest ta weryfikacja obrazkowa? Bo nawet nie wiem, jak się zabrać do jej usunięcia:). Mogłabyś mi coś podpowiedzieć?:)
UsuńPrzepraszam, że tak późno - nie było mnie 3 dni na tym blogu :)
UsuńUsunąć można tak: pulpit nawigacyjny - koło znaczka pisania nowego postu, przy "książeczce" rozwinąć w dół i wejść w ustawienia - dalej po lewej wybrać "posty i komentarze", a tu w ustawieniach już tylko przy "Włącz weryfikację obrazkową" kliknąć nie :)
Mam nadzieję, że w miare zrozumiale to napisałam :)
O :) Widzę, że się spóźniłam :)
UsuńAle dobrze, że zwróciłas mi uwagę:)
UsuńZrobilam jak w przepisie, tylko z polowy. Pieknie wyroslo a w srodku zakalec. Czemu?
OdpowiedzUsuńEwa
Jedyne co mi przychodzi do głowy to, że mogłaś nie wyjąć chleba z formy zaraz po upieczeniu, a trzeba to zrobić. Ja piekę ten chleb regularnie i zawsze mi wychodzi. Raz się zdarzyło, że w środku był zakalcowaty w środku, kiedy pieczący się chleb zostawiłam pod opieką męża. Wyjął z piekarnika, ale zostawił w formach i chleb w środku był zakalcowaty. Ale ja pisałam o tym w poście, że należy go koniecznie wyjąć z formy. Szkoda, że się nie udał, bo jest na prawdę pyszny:(. Pozdrawiam A
UsuńWyjelam. Ale zanim to zrobilam sprawdzalam patycziem czy juz w srodku jest upieczony. Ciagle byl wilgotny, bo trafialam na ten zakalec. Bede jeszcze raz go robic, dam znac czy sie udalo.
OdpowiedzUsuńA moze to jst wina maki. Mieszkam w UK i tutaj sa 2 rodzaje tej zwyklej maki. Zobaczymy jeszcze raz za jakiz czas.
Pozdrawiam
A może to otwieranie piekarnika i nakłuwanie patyczkiem mu nie posłużyło?? Daj znać, jak pójdzie następnym razem. Pozdr:)
UsuńDroga dziewczyno, chleba, jak pieczesz nie nakłuwasz! To nie ciasto.
UsuńPo ok. 50 min lekko wyjmij i popukaj po wierzchu, powinien być chrupki.
Z chlebem nie ma problemu jak z ciastem - jak będzie dłużej - ma grubszą skórkę. Jeżeli boisz się, że się przypiecze za mocno po niecałej godzinie zmniejsz temp. do 200 stopni.
Pozdrawiam
Julisia
a ja zrobię z mąki pszennej pełnoziarnistej, mam nadzieję że mi wyjdzie bo na prawdę super prosty przepis:-)) Viola
OdpowiedzUsuńUPIEKŁAM CHLEBEK PEŁNOZIARNISTY WYSZEDŁ REWELACYJNY DZIŚ CHCĘ UPIEC Z KOLEJNEGO PRZEPISU TYLKO ZASTANAWIA MNIE TEMPERATURA WODY 50 STOPNI - CZY NIE ZROBI MI SIĘ KLAJSTER I CZY SIĘ DROŻDŻE NIE ZAPARZĄ .PROSZĘ O RADĘ ZOSIA
OdpowiedzUsuńTa temperatura to nie musi byc tak idealnie 50 st. Podałam tak, bo tak było w przepisie, który kiedyś dostałam od koleżanki, ale ja nigdy nie mierzę, czy ona ma 50 czy 40 stopni. Robię to " na oko " i ten chleb zawsze mi wychodzi idealnie i jest na prawdę pyszny. Można wlać po prostu ciepłą wodę. Sądzę, że im wyższa jej temp to tym szybciej wyrasta ciasto. Będzie chłodniejsza, będzie dłużej rosło. I ważne, żeby go po upieczeniu wyjąć z formy na kratkę kuchenną i tak studzić, bo jak się tego nie zrobi to może się zaparzyć i będzie zakalec. Trzymam kciuki za kolejny udany chlebek. Pozdrawiam A
Usuń"chleb" po upieczeniu nie chciał wyjść z formy, rozwalał się, jak upieczona papka w środku... a wszystko według przepisu... szkoda było czasu i potem nerwów...(bo składniki to "grosze"...)
OdpowiedzUsuńaby jak najmniej takich "przepisów"
Radziłabym dokładnie przeczytać wszystkie wskazówki , zarówno te we wstępie do posta, jak i te w samym przepisie! Stosując się do nich chleb musi się udać!
Usuńchleb udał się wspaniale, nawet takiej nowicjuszce jak ja ;) mieszkam za granicą i w ogóle nie mam dostępu do tego typu pieczywa, dlatego nauczyć się samej piec chleb to było dla mnie jedyne wyjście... w każdym razie, wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu, w smaku rewelacja, chrupiąca skórka, a środek puszysty, miękki i wilgotny. Polecam serdecznie i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chlebek posmakował. U nas dość często się go piecze, bo jest na prawdę smaczny, a roboty przy nim prawie zadnej nie ma. Pozdrawiam A
Usuńniestety moja próba z przepisem także nie udana, jakby za mało mąki i jedna papka , po podbiciu mąki do ok 1400g, wygląda jak należy, Ale BARDZO możliwe, że popełniłem szereg błędów: najpierw wsypałem mąkę,dodałem drożdże,sól,i zalałem woda....także możliwości jest wiele, 4 godziny wczensiej piekłem chleb i wyszedł tym sposobem (bardzo dobry) ale z 650g mąki i 425 ml wody ( inny przepis)..namieszałem, aż mnie łeb boli :P
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie na przepyszno-domowej stronce. Pozdrawiam Wlascicielke :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamiast siwzych drozdzy uzych suchych instant ?
basia
Witam!
UsuńNie robiłam nigdy z suszonymi drożdżami, więc nie wiem. Ciasto chlebowe jest dość specyficzne, więc trochę obawiałabym sie zmieniać drożdze świeże na instant. Pozdr
Świeże drożdże można zamieniać suszonymi nawet w cieście na chleb. Trzeba tylko dać ich odpowiednią ilość.
UsuńWitam ponownie, zaryzykowalam I upieklam ten chlebek , ale z polowy skladnikow. Drozdze suche dalam w ilosci 3 malych lyzeczek czyli 15 ml... plus 5 ml cukru do 0,5 litra wody... reszte tak jak wspomnialam w zmniejszonej o polowe ilosci :) Efekt - wspanialy... puszysty chlebus o chrupiacej skorce... chlebek wyjelam od razu po wyjeciu z piekarnika, plus przed wlozeniem ciasta do foremki wysmarowalam ja maslem...
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspanialy szybki I naprawde latwy w wykonaniu przepis....
Pozdrawiam Wszystkich
basia
Basiu! Cieszę się, że chlebek smakował. Sama będę musiała więc spróbować upiec go na drożdżach instant. Jakoś nigdy o tym nie pomyślałam W najbliższym czasie wypróbuje:). Pozdrawiam A
UsuńPrzyznaje,że chleb jest po prostu rewelacyjny:)Piekłam różne chleby,z różnych przepisów ale ten bije wszystkie na głowę:)Przepis sprzedany w rodzinie robi furorę:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie. Nigdu w zyciu nie pieklam chleba a przepis wydaje sie prosty. Czy otreby sa tu konieczne?
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaję i zawsze jest smaczny. Nigdy nie próbowałam bez otrębów. Ale możesz poeksperymentować i daj znać jak wyjdzie!:)
UsuńZa pierwszym razem piekłam bez otrębów i wyszedł tak samo dobry jak następne które piekłam z otrebami:)Naprawde polecam,bo nie ma nic łatwiejszego i smaczniejszego niż ten chlebek:)Tak jak wczesniej napisałam przepis sprzedany w rodzinie idzie dalej w swiat:)Joanna
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuń1) W przypadku użycia standardowej formy keksowej do jakiej wysokości wlać ciasto? 3/4, zeby było miejsce na wyrośnięcie ciasta? Czy 'do pełna'?
2) Ilość ciasta w przepisie będzie odpowiadała jednej formie keksowej (36cm dł x 13cm szer x 8cm wys ?
Ja podaną ilość ciasta piekłam w dwóch formach: małej keksówce: 12x25 oraz w specjalnej formie do chleba 31x 14. I było w sam raz. Ciasto, które przelałam do foremek, sięgało powyżej połowy wysokości formy. Życzę udanych wypieków:)
UsuńWłaśnie upiekłam wyszedł rewelacyjnie dodałam odrobinę cebulki parzonej pachnie wyśmienicie domownicy już czekają aby zjeść taki świeży z masełkiem
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie. Będę musiała upiec go tak jak Ty - z cebulką!! Już mi ślinka cieknie na samą myśl:):)
UsuńZ cebulką już się kończy. Jutro piekę następny niebo w gębie :)))
OdpowiedzUsuńA ja właśnie włożyłam do piekarnika chleb wg Twojego pomysłu tz z cebulką:). I nie możemy sie doczekać:)
Usuńzaciekawił mnie Twój przepis, właśnie zabieram się za pieczenie tego cudeńka :) jestem ciekaw efektu, bo będzie to mój pierwszy upieczony chleb!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że chlebek będzie smakował:)
Usuńpiekę już któryś raz z rzędu Twój chlebek. jest pyszny ! ! ! dziekuję za przepis. jest świetny. Wracam do wypieków :)
UsuńMam nadzieję że będzie Wam smakował Pozdrawiam i życzę miłego smacznego wieczorku:)
OdpowiedzUsuńEwa
Chleb z cebulką wyszedł pyszny! Dzięki za inspirację:). Pozdrowienia Anika
UsuńDziękuje za miłe słowo :)
Usuńpozdrawiam i dziękuję zarazem za świetne przepisy zawarte na stronie od teraz regularnie będę tu zaglądać. Ewa
Ewo, serdecznie zapraszam więc do odwiedzania mojego bloga!:) Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze u mnie coś ciekawego:). Ja niedługo przygotuję posta z chlebkiem wg Twojego pomysłu, bo jest na prawdę rewelacyjny!! Pozdrawiam Anika
UsuńNo, właśnie wstawiłam chlebek do piekarnika, odezwę się za godzinę!!!!
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam ten chleb bez otrębów bo nie miałam i dałam 20 dag mąki żytniej razowej i 80 dag pszennej,ale nie wiem czy tak można bo chyba jest troszkę jakby zakalec ale chyba da się zjeść.Można tak mieszać mąkę czy nie bardzo. i jeszcze mam takie pyt.mnie wystarczyło ciasta na 2 blaszki 12x25 i 9x27 a Ty pisałaś że drugą miałaś 31x14 to dość duża,to chyba Tobie bardziej wyrasta to ciasto.A czy mogłabyś tu umieścic zdjęcie jeszcze kiedyś ciasta przed upieczeniem w foremkach i po upieczeniu w foremce ? byłabym pewniejsza ile dać tego ciasta.Bo mnie nie wyrosło w pieczeniu ponad blaszkę
OdpowiedzUsuńCo do mieszania mąki, to chyba nie powinno być przeciwwskazań, ale ja robię zawsze z otrębami, tak jak Ty, nie robiłam, więc doświadczenia nie mam w tym względzie. Nie powinien wyjśc zakalcowaty! Może za długo po upieczeniu potrzymałaś w formie?? Bo należy go z niej zaraz po upieczeniu wyjąć na kratkę, bo inaczej może się zaparzyć. Co do foremek, to w obydwu wyrasta mi, przynajmniej sam szczyt chleba, powyżej blaszki. Sprawdzę, może mam gdzieś zdjęcie chleba w formie, przed i po upieczeniu to umieszczę na samym dole posta. ale to wieczorkiem, bo muszę zasiąść do komp stacjonarnego
Usuńtrochę spanikowałam z tym chlebem.ukroiłam kromkę zaraz po upieczeniu i tak mi się skleiło to ciasto ale jak wystygł to był pyszny a dzisiaj to już całkiem pycha.chociaż mógł się nie udać bo zakombinowałam z tą mąką i piekłam za krótko bo popatrzyłam na czas rośnięcia czyli 30-40 min a nie 1 godz.ciesze się że trafiłam na ten przepis.jakbyś umieściła te fotki kiedyś jak będziesz miała czas to byłabym wdzięczna.pozdrawiam
UsuńTo bardzo się cieszę, że chleb się udał. Zdjęcia chlebka w foremce na pewno mam, ale muszę przegrzebać folder i wtedy wrzucę na pewno na bloga, tak jak obiecałam. W najbliższym czasie znajdzie się tam obiecana fotka:). Pozdrawiam Anika
UsuńZnalazłam jakies zdjęcie w foremce po upieczeniu. To większa z dwóch foremek, w których piekę chleb.Pozdr A
UsuńWłaśnie czekam ns mój chlebuś. Jest już w piekarniku,mam nadzieje że mi wyjdzie. Zrobie niespodziankę mężusiowi bo mieszkamy za granicą i tęsknimy za dobrym chlebem
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował!:)
Usuńupieklam chlebek jak narazie pieknie sie piecze a co bedzie jak wyjmie zobaczymy napisze
OdpowiedzUsuńupieklam jest pyszny pulchny skorka zlocista z maselkiem kromeczka niebo w gebie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chleb smakuje:)
UsuńWłaśnie po raz pierwszy piekę chleb.Mam nadzieję, że wyjdzie i nie będzie to zakalec!!!
OdpowiedzUsuńczy ciasto musi odchodzić od miski ?
OdpowiedzUsuńnie musi odchodzić od miski.to jest raczej niemożliwe bo konsystencja jest raczej taka lużna
UsuńDzisiaj pierwszy raz w życiu piekłam chleb i wybrałam ten z twojego przepisu. Wyszedł super, zamiast kminku dałam słonecznik do środka i na wierzch. Trochę mi się chlebki rozlazły na boki,bo miałam tylko silikonowe formy ale i tak są super! Na pewno jeszcze nie raz go zrobię, może spróbuję z mąką razową. Jakie otręby dajesz do niego? Pszenne czy owsiane? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chleb się udał i smakuje. Ja czasami tez dorzucam inne ziarna, ale z reguły jednak kminek, który w chlebie jakoś szczególnie mi smakuje. A otręby wrzucam takie, jakie akurat mam pod ręką. Życzę kolejnych udanych wypieków i zapraszam do ponownych odwiedzin. Pozdrawiam:) A
Usuńwitam! właśnie zrobiłam chlebek, niestety wyszedł mi zakalec.Ciasto w ogóle nie urosło, ale myślę że to wina drożdży, były po terminie. Na pewno jeszcze raz spróbuje upiec ten chlebek... tylko ze świeżymi drożdżami...hehehe :) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńWitam, pierwszy raz chciałam upiec chlebek sama,stąd moje pytanie. Mam jedynie keksówkę o wym 14x 31 cm jak dobrac proporcje żeby nie było za dużo ciasta??..Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwitam, może być mąka pszenna razowa?
OdpowiedzUsuńCzy można upiec ten chlebek w maszynie do pieczenia chleba?
OdpowiedzUsuńNie wiem, bo nie posiadam maszyny do pieczenia chleba i nie testowałam.
UsuńWitam.Czy jak zrobię z połowy składników to czas pieczenia też musi być krótszy? Mam tylko foremkę 30 na 14.
OdpowiedzUsuńNie. Ja czasem piekę ten chleb w dwóch mniejszych formach. I czas pieczenia się nie zmienia. Choć każdy piekarnik jest trochę inny, są starsze i nowsze, dlatego podany czas pieczenia zawsze jest przybliżony. Pozdr A
UsuńBardzo bardzo Ci dziekuje, ze zechcialas sie podzielic z nami tym przepisem!!! Chlebus przepyszny,prosty i udany przepis! Dziekuje i serdzecznie pozdrawiam:) teraz tylko swojski domowy chleb:))
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziekuje,ze zechcialas sie podzielic tym fantastycznym przepisem!!! Chlebus pyszny i przepis wyjatkowo prosty, nie moze sie nie udac, zrobilam z ciemnej maki z dodatkiem siemienia lnianego i orzechow-rewelacja!!! Jeszcze raz dzieki i serdeczne pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał, a chleb smakował:)Pozdrawiam A
UsuńWitam! Zamierzam upiec ten chlebek, ale mam pytanie czy mocno wyrasta przy pieczeniu? Czy ciasto wlać do 3/4 wysokości blachy, czy mniej? I jeśli chcę na wierzchu słonecznik to posypać od razu, czy jakoś w trakcie pieczenia? Proszę o odp. to będzie mój pierwszy chleb :)
OdpowiedzUsuńMarat
Trochę wyrasta, więc 3/4 wysokości będzie ok. A posypujemy ziarnami od razu:) Życzę udanych wypieków!:) A
UsuńBardzo Ci dziękuję za przepis, wykonanie bajecznie proste a chleb super. Moje dziecko jest nim zachwycone:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:) Bardzo mi miło czytać takie komentarze:). Co do chleba - to jak najbardziej zgadzam się, że jest bardzo smaczny:)
UsuńChlebek przepyszny!!! Dosypałam do niego wszystkie "zdrowe śmieci", jakie były w domu;-). Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńZ tym chlebem tak jest, że mozna go urozmaicać za każdym razem czymś innym. Ja robię go w różnych wersjach smakowych, w tym także z cebulą.
UsuńWitam,chleb rewelacja!W końcu trafiony przepis, smak konsystencja, zapach! Pycha! Dziękujemy , beedzie podawany naszym gościom na hotelu.Kasia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chleb wg mojego przepisu trafił w Wasze gusta! Zapraszam po inne przepisy:) Pozdrawiam A
UsuńWczoraj upiekłam chlebek, ale zamiast mąki zwykłej dałam pełnoziarnistą i ziarna dyni. Robi się go bardzo szybko.Wyszedł pyszny :).
OdpowiedzUsuńSzukalam przepisu na chleb i znalazlam . Na pani blogu . Wyszedl pyszny chociaz pieklam pierwszy raz . Dziekukuje za latwy przepis pozdrawiam Roza
UsuńTo dla mnie miłe, że chleb kolejnej osobie przypada do gustu. Cieszę się, że chlebek się udał i smakuje. Pozdrawiam Anika:)
Usuńhej,
OdpowiedzUsuńja ostatnio piekłam chleb z tego przepisu poradniknetowy.blogspot.com/2014/10/chleb-domowy.html i wyszedł mi bardzo smaczny, więc mogę go polecić
dziś spróbuje upiec chleb z Twojego przepisu, mam nadzieję, że wyjdzie równie smaczny, jak Tobie,
pozdrawiam
POMOCY!!!!
OdpowiedzUsuńnie wiem co robię źle, ale chlebek zawsze pięknie mi wyrasta,wstawiam do piekarnika, rośnie jeszcze podczas pieczenia i po pewnym momencie opada, nie wiem dlaczego tak się dzieje? Może robię zbyt rzadkie ciasto, ale wszystko zgodnie z przepisem. Kto mi podpowie co jest nie tak?
Chleb musi najpierw dobrze wyrosnąć. Nie może rosnąć w piekarniku bo zawsze opadnie. Najlepiej chleb po wyrośnięciu wstawić do mocno nagrzanego piekarnika tak do max 250 stopni a po chwili zmniejszyć do 200. Piec ok. 40 - 45 minut lub dłużej w zależności od piekarnika. Ja piekę 30-35 minut i jest ok. Dodam, że mieszam różne rodzaje mąk i zawsze wychodzi bdb.
UsuńWitam. Piekłem wczoraj chlebek ale mi nie wyszedł składniki tak jak w przepisie ,wszystko robiłem kolejno jak w przepisie ,jednak po godzinie pieczenia mimo tego ze z zewnątrz chlebek był śliczny postanowiłem go sprawdzić w środku patykiem od szaszłyków i w środku była papmokra papka, co zrobilem nie tak? Proszę o pomoc bo mam zamiar drugi raz do niego podejść
OdpowiedzUsuńDobry wieczór Aniko.Dziś uciekam chleb w/g Twojego przepisu.Jest super
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie- co zrobić żeby skórka nie była taka twarda? Może posmarować po upieczeniu skórkę wodą?
Witam, Dzisiaj upiekłam chlebek z tego przepisu i muszę przyznać że przepis jest fantastyczny a chlebek pyszny.
OdpowiedzUsuńZmieniłam tylko mąkę bo użyłam pełnoziarnistej 3zboża lubelli a reszta przepisu pozostała taka sama.
Piekłam chleb z różnych receptur ale ta jest prosta i chlebuś bardzo smaczny. Z czystym sercem mogę polecać.
Dziękuję za jego udostępnienie i serdecznie pozdrawiam a następny będzie z cebulką :)
też mam ten przepis od lat i wspaniale wychodzi,jest tylko jedna wskazówka dla tych co się on nie udaje albo są kuchennymi zakalcami albo powinni próbować ,gdyż piec się nie nauczymy nigdy jest to talent i albo się go ma albo nie.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńChlebek wychodzi przepyszny.
OdpowiedzUsuńPiecze go cała moja rodzina.
Ja dodaje jeszcze ziarna: siemie lniane, słonecznik i płatki owsiane.
Moje dzieci (2 i 4 latka) uwielbiaja ten chlebuś
Zamierzam upiec ten chleb i mam pytanie. Jakie dodajesz otręby? Pszenne, żytnie, owsiane? Aż dziwne, że nikt o to nie zapytał.
OdpowiedzUsuńJa dodaję otręby pszenne
UsuńWyglada niesamowicie, pewnie smakuje rownie dobrze. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńJezuuuuu zrobiłam właśnie i jem 3 kromkę... Dałam mąkę pełnoziarnistą i sol morską. Pycha...
OdpowiedzUsuńAha i temp. ustawił sobie mój piekarnik sam do tego chlebka. Wyszło 180 stopni i 1 godzina pieczenia - bez termoobiegu. Robiłam już 2 razy i zawsze wychodzi idealnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że chleb przypadł do gustu! Też go lubimy! Pozdrowienia A
Usuńwitam:)zrobiłam wczoraj Pani chlebek i wyszedł smaczny,zastanawia mnie tylko ty on w srodku ma byc taki wilgotny czy to był zakalec?bo mimo tego i tak smakował
OdpowiedzUsuńStrukturę tego chleba widać dokładnie na zdjęciu. I tam zakalca nie ma! Zakalec wygląda inaczej. A chleb jest nieco wilgotny. W końcu do jego przygotowania używamy litr wody. Skoro smakował, to myslę, że nie był zakalcem:-)
UsuńNaprawdę dobry, prosty przepis! Dzięki
OdpowiedzUsuńsprubuję upiec
OdpowiedzUsuńCzy chleb powinien jeszcze rosnąć w w foremkach ?
UsuńCzy po przełożeniu ciasta do foremek powinno jeszcze przed włożeniem do piekarnika rosnąć?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyszedł, dzieciaki były zachwycone! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj postawiłam sobie za punkt honoru upieczenie chleba. Przepis numer jeden klapa - drożdże rozpuszczone w mleku nie wyrosły i wyszedł zakalec. Przepis numer dwa zakalec. Dopiero Twoj przepis się sprawdził. I to taki przepis na lenia:) chleb skończyłam piec o 1 w nocy ;) co prawda dałam za mało soli ale i tak wszyscy się zajadaja! Czy mogę zrobić z mąki żytniej? Czy mogę do pszennej dodać słonecznika do ciasta? Jeśli tak to ile ziaren?
OdpowiedzUsuń