Po raz drugi w tym roku rozpaliliśmy w ogrodzie grilla. W końcu trochę sprzyjającej ku temu pogody.
Na
grilla obowiązkowo przygotowuję zawsze kiełbasę i karkówkę, bo to
wszystkim smakuje, a oprócz tego zawsze przyrządzam coś ekstra, co nie
gości standardowo na grillowym stole. Tym razem była to pierś z kurczaka
zamarynowana wcześniej w pikantnej marynacie. Mięsko jest bardzo
smaczne i delikatne. Marynatę należy przygotować ok. 3 godziny przed
rozpoczęciem pieczenia mięsa, aby mięsko miało czas przesiąknąć
przyprawami i zapachami z marynaty.
Składniki: ( podaję na 1 porcję)
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- olej np. słonecznikowy
- keczup pikantny
- musztarda
- sos sojowy
- sól
- szczypta pieprzu
- szczypta ostrej mielonej papryki
- czosnek granulowany
- szczypta chili
- szczypta kolendry
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce
- Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem pierś z kurczaka dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na 2 - 3 godziny. Mięso w marynacie odstawić do lodówki ( ja górę miseczki zawsze zaciągam folią kuchenną, która ładnie lepi się do ścianek naczyń, by zapachy nie przenikały do lodówki )
- Po tym czasie mięso kładziemy na rozgrzanego grilla i pieczemy po ok 15 minut z każdej strony
pyszne mięsko :)),
OdpowiedzUsuńkolendra- proszek (zmielone nasiona) czy liscie (suszone) ?
OdpowiedzUsuńzmielone nasiona
UsuńJakie są proporcje składników marynaty?
OdpowiedzUsuńPo łyżce oleju, keczupu; po łyżeczce musztardy i sosu sojowego
Usuń