Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupę pieczarkową przyrządzam regularnie raz na jakiś czas, bo jest bardzo smaczna i wszystkim domownikom bardzo smakuje. Zazwyczaj nie robię z niej kremu, bo ja lubię zupy, w których coś pływa i można sobie w niej połowić. Tak więc i pieczarkową robię zazwyczaj w takiej wersji. Koniecznie należy ją zabielić kilkoma łyżkami śmietany, ja dodaje jeszcze trochę mąki.
Tym razem przyrządziłam zupę pieczarkową z ziemniakami.
Składniki:
Tym razem przyrządziłam zupę pieczarkową z ziemniakami.
Składniki:
- ok 50 - 60 dkg pieczarek
- 1 marchewka
- plasterek selera
- kawałek pietruszki
- 3 - 4 dość duże ziemniaki
- duża łyżka masła
- 3 łyżki ryżu
- kilka łyżek śmietany ( ok 50 g )
- sól
- pieprz
- kostka rosołowa
- niecała łyżka mąki
- natka pietruszki do posypania zupy
- Pieczarki obrać, oczyścić i przepłukać wodą. Drobno pokroić
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarełku o dużych oczkach
- Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego utarte warzywa. Chwile smażyć, a następnie dodać pocięte w plasterki pieczarki. Lekko posolić i doprawić pieprzem. Wszystko razem smażyć nie dopuszczając do odparowania powstałego płynu. Następnie przykryć i dusić kilka minut
- Zagotować ok 2 litry wody. Dodać kostkę rosołową oraz ryż. Gotować ok 10 minut. Po tym czasie dodać do zupy pieczarki z warzywami i powstałym płynem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przygotować śmietanę: w naczyniu rozmieszać kilka łyżek śmietany z mąką, tak aby nie było grudek i dolać do niej niewielką chochelkę płynu z zupy i dokładnie razem wymieszać ( ja roztrzepuję trzepaczką, która powoduje, że nie robią się grudki, których w zupie nie cierpię )
- Tak przygotowaną śmietanę wlać do zupy, zamieszać i całość zagotować
- Doprawić solą i pieprzem
- Zupę na talerzu posypać zieleniną
zupa stworzona dla mnie:) wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepadamy za taką :)
OdpowiedzUsuńI dokładnie się zgadzam co do zup kremów - preferuje jak coś pływa :)
Tylko trzy zupy mogę przyjąć jako krem: ziemniaczaną, porową i paprykową :)
Zupy paprykowej nie znam, ale co do ziemniaczanej i porowej to się zgadzam, tez mogę je zaakceptować jako zupy kremy, ale oczywiście z jakąś wkładką:)
UsuńJA BYM ZJADL KEMPKA Z KREMEM POROWYM:)
OdpowiedzUsuńzupa super... wlasnie ugotowalam swoja pierwszą pieczarkowa wg tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńsuper zupa własnie zrobilam! polecam!
OdpowiedzUsuńPyyyyyyyycha:) ostatnio zrobilam i chwila moment garnek byl pusty, wszystkim w domu smakowalo:)
OdpowiedzUsuńprzepyszna
OdpowiedzUsuńpyszna zupka:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobra
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj i jest rewelacyjna, warzywa podsmażone najpierw na patelni to bardzo dobry pomysł
OdpowiedzUsuńPyszniutka .polecam ...
OdpowiedzUsuńZupa jest pyszna! Uwielbiam pieczarkową ale znudziła mi się "po mojemu" więc szukałam innego przepisu i wyszła pycha, zjadłam dwa talerza a teraz czekam na męża - mam nadzieję, że też mu posmakuje. Ja zabielałam jogurtem naturalnym i nie dałam mąki.
OdpowiedzUsuńfajna zupa
OdpowiedzUsuńUgotowałam i zjadłam już dwie miseczki jest bardzo pyszna. Zupę robiłam na masełku czosnkowo-koperkowym (własnej roboty) . Pozdrawiam i dziękuję Anika za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:) Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Zapraszam po więcej:). Pozdrawiam A
UsuńPyszna !!! właśnie skończyłam ją robić...REWELKA
OdpowiedzUsuńPyszna i szybkoznikająca:))
OdpowiedzUsuńNareszcie zupa pieczarkowa wyglądającą jak pieczarkowa, a nie jak żółte "coś" mające milion przypadkowych składników i szczyptę pieczarek tylko do dekoracji😄 zupa przepyszna!
OdpowiedzUsuń